Fa uns dies LA TEUA RÀDIO va rebre un missatge d’una afectada per l’IRPH. Ens explicava que molts consumidors tenen una hipoteca amb l’interés a l’IRPH i no ho saben i ens demanava que ho explicàrem des d’aquest mitjà de comunicació a tota la població, ja que es tracta d’una situació delicada que pot afectar a més gent sense que ho sàpiguen.

Bàrbara Deltell és una monovera membre d’un grup d’afectats que estan en procés de muntar una Associació amb moltes persones amb el mateix problema. Bàrbara explica a La Teua Ràdio que “hi ha moltíssima gent per aquesta zona que veu com durant els darrers anys la seua quota d’hipoteca no s’ ha reduït i no saben que es deu a aquest índex que els hi aplica l’entitat bancària”.

I és que es tracta d’una estafa bancària que està posant en perill la situació econòmica de 1.300.000 famílies en tota Espanya,  que els provoca no arribar a final de mes. A més a més, si acumulen retards, se’ls apliquen interessos de demora desorbitats i, posteriorment, continuen patint procediments d’execusió hipotecària que els està portant, fins i tot, a perdre les seues vivendes i, de vegades, la vida.

L’IRPH, l’Índex de Referència de Prèstecs Hipotecaris, “és l’índex que els va aplicar premeditadament el banc a un grup reduït de consumidors que molt provablement coincidien amb el perfil de gent jove, impacient i vulnerable”, com denuncia la incipient Associació.

Com explica José Maria Erauskin, “aquest índex està considerat per molts jutjats de primera instància i audiències provincials com NUL per ser abusiu, ja que SEMPRE ha estat per damunt de l’euríbor. A més a més, és manipulable pels bancs, ja que per tal de calcular-lo fan una mitjana ximple en lloc d’una ponderada.

És a dir, “si 999 clients d’una entitat paguen un interés de l’1% i un client d’altra entitat paga un interés del 5%, la mitjana ximple (que és l’IRPH), suposa el 3%. Pel contrari, si es fera una mitjana ponderada, és a dir, si es tinguera en compte el número d’elements que integren cadascun dels conjunts que contribueixen a l’elaboració de la mitjana, l’interés seria l’1,004%”.

Això significa que l’IRPH és la mitjana dels tipus d’interés que oferixen les entitats, encara que solament les accepte un client. La diferència entre la mitjana ximple (el 3%) i la mitjana ponderada (1,004%), és la diferència entre allò que és realment l’IRFH i el que els bancs van dir als clients que és.

Per tal d’entendre-ho de manera fàcil: l’euríbor està en negatiu i els afectats per aquesta estafa bancària estan pagant més d’un 2 per cent si tenen l’opció Entitats o un 4-6 per cent si el tenen fixe, depenent del diferencial que es sume a l’índex.

Fa uns dies, Abogados RES, advocats pioners i especialitzats en frenar l’estafa de l’IRPH, van defensar davant el Tribunal Suprem com és d’abusiu i manipulable l’índex, i van fer especial menció en si la forma en la què els bancs el van vendre va ser transparent o no del tot.

La sentència no s’ha publicat encara ara per ara i, per aquesta raó, els afectats volen donar visibilitat a aquest assumpte, ja que tot apunta, segons una nota de premsa, que el “Tribunal Suprem torna a fer un rescat a la banca, aquesta vegada, pagat pels afectats”, com demanda Deltell.

Des d’aquesta incipient associació d’afectats, asseguren que aquesta situació més prompte o més tard es sol·lucionarà, amb algun jutge valent que plantetge la qüestió prejudicial al Tribunal Superior de Justícia d’Espanya, com ja va passar amb les clàusules sol. Però mentrestant, segons expliquen,” els afectats estan patint aquesta situació tan incomprensible i injuta i es senten estafats, marginats i discriminats pel sistema judicial i polític”.

Poden posar-se en contacte amb el grup d’afectats mitjançant diversos grups que han creat a Facebook sota el nom AFECTADOS IRPH CAJAS CON LA CAIXA i STOP IRPH.