Aura Lolita Chávez, coneguda popularment com Lolita Chávez, és una activista a favor dels drets de les dones i líder indígena guatemalteca.

La seua figura ha estat destacada enguany en el CEIP Mestre Ricardo Leal per tal de conèixer la seua tasca dins el projecte d’integració que es desenvolupa al centre educatiu monover.

L’escola porta molt de temps treballant la coeducació per tal d’oferir les mateixes oportunitats tant a xiquets com a xiquetes, com expliquen a La Teua Ràdio des del cos directiu. Sobretot, una qüestió que interessa molt al centre és “visibilitzar a les dones en diferents àmbits: científic, literari, polític, esportiu…”.

Aquest any, el 25 de novembre, commemorant el Dia de la No Violència, van presentar la figura de Lolia Chávez. “A les classes es va fer un treball on cada aula tenia una part de la seua biografia. Seguidament es va posar en comú i es va elaborar un mural ben gran que ha estat presidint l’entrada de l’escola durant tot el curs”.

Lolita va ser el punt d’inici “per a que després férem un projecte interdisciplinar on havíem d’investigar cada curs la situació de la dona a diferents parts del món”, adaptant-se a la realitat i els coneixements dels xiquets de primària. Un projecte interdisciplinar “en el qual ha participat tot l’alumnat de l’escola: des d’infantil fins a sisé”.

Una vegada havien estudiat i investigat, cada aula va exposar a la resta de companys el que havien aprés. “La classe de sisé va investigar sobre la situació de la dona a Europa, a la nostra cultura”, mentre que “cinqué va estudiar la situació de la dona a Àfrica, quart al món oriental. Tercer la situació de la dona als països àrabs, mentre que segon va estudiar la dona indígena, latinoamericana”. Primer “va estudiar la situació de la dona a la Índia, i les classes d’Infantil, per a que la realitat fora més propera, van investigar sobre les nostres iaies i les mares de les nostres iaies, les quals van acudir al centre per a contar-li-ho als xiquets en primera persona”.

En una de les visites que fan els Sindicats als centres educatius, van vore el mural de Lolita Chávez, casualment, “CCOO va entrar a l’escola coneixent la nostra manera de treballar amb el Molinet i amb la coeducació, i en vore el mural, va propiciar l’oportunitat de que Lolita visitara el centre”.

“Després d’investigar aquesta dona durant tot l’any, la seua tasca, la seua defensa de la Natura i les dones, és la millor manera de tancar el curs”.

Així, com a resultat de l’organització de l’Ajuntament, l’Oficina Pangea i el CEIP Mestre Ricardo Leal, en col·laboració amb CCOO, va sorgir l’oportunitat de que Lolita visitara l’escola i trasmetera les seues experiències en persona als xiquets i xiquetes.

Per tant, el pròxim dimarts, 18 de juny, Lolita Chávez arribarà al col·legi al voltant de les 9.30h del matí, on està previst començar presentant-li el projecte que han treballat en el col·legi durant tot l’any.

 

Mural de l’alumnat del CEIP Mestre Ricardo Leal de Monòver.

 

Seguidament, a les 10h, es duran a terme diverses activitats al porxe de l’escola, amb l’alumnat.

Després de parar per a desdejunar, a les 11.30h es reprendran les activitats amb una entrevistas per part dels alumnes a Lolita, que estarà seguida per un coloqui.

A les 12.30h serà el moment d’acomiadar a Lolita, que haurà de visitar l’Ajuntament.

I és que, Lolia Chávez també serà rebuda per l’alcalde en funcions, Natxo Vidal, a les 13.30h. Després de dinar, al voltant de les 17.30h està prevista una visita a l’Associació d’Extrangers de Monòver.

Una jornada que acabarà amb una xerrada de l’activista guatemalteca en el Kursaal Fleta a les 18.30h.