És possible canviar el món des de l’escola? Tenen els mestres el poder de tocar el cor de les persones a les quals acompanyen des de l’educació? És idealista i utòpic pensar així?

La Subdirecció General de formació del professorat i el Cefire d’Elda han preparat unes Jornades dedicades a debatre i reflexionar sobre el canvi i la innovació educatives des dels anys 30 fins a l’actualitat, tal i com han explicat des del CEFIRE d’Elda a La Teua Ràdio.

Les jornades titulades Mestres que canvien el món: revolució pedagògica a les Terres del Vinalopó tindran lloc el proper dia 3 de maig (Centre Cívic i Juvenil d’Elda) i 4 de maig (Centre Cívic i social de La Romana).

El dia 3 de maig està dedicat molt especialment a les mestres republicanes, dues de les quals van exercir el seu magisteri a Elda en els anys 30.

La Dra. Maria Carmen Agulló dictarà una conferència sobre Antonia Maymón, pedagoga, mestra impulsora del naturisme a Espanya, anarquista i feminista.

El mestre Alfred Ramos parlarà, a continuació, de la mestra freinetista Josefina Ferrándiz Casares que va publicar juntament amb les seues alumnes d’Elda la revista Pensamiento escolar amb tirades de 500 i 1000 exemplars, una revista en la qual les estudiants totes xiquetes dissertaven sobre temes com el divorci o analitzaven la figura de Clara Campoamor.

A continuació, es projectarà el documental d’Alberto Herrero sobre la mestra valenciana Paquita Sanchis, que va exercir a la zona rural de l’Alt Palància, titulat «En el yugo de la desgracia».

Paquita bevia dels escrits d’Édouard Claparède, Glòria Giner de los Ríos i Leonor Serrano, per la qual va conéixer la metodologia Montessori. Extremadament culta i conscientment combativa no va renunciar a la seua plaça al poblet de Pina de Montalgrao convençuda que l’entorn rural també havia de tenir accés a una educació de qualitat. Va ser represaliada pel franquisme durant 26 anys, no sent-li permesa la reincorporació al magisteri fins als 67 anys.

 

El 4 de maig la jornada tindrà lloc a La Romana i se centrarà en els mestres de la transició i l’ensenyament del valencià, amb dues taules redones, una sobre l’activisme polític i el feminisme i una altra que tractarà sobre les maneres d’ensenyar, la pedagogia i les metodologies, ambdues protagonitzades per mestres de diferents generacions.

A continuació, la pedagoga Tudi Torró explicarà aspectes rellevants sobre l’ensenyament en valencià tant des del punt de vista científic basat en la seua activitat investigadora pionera sobre l’ensenyament lingüístic com per la seua àmplia i diversa experiència a peu d’aula.

S’inaugurarà, al final de la jornada, l’exposició «50 anys construint un model d’escola en valencià» comissariada per Alfred Ramos i Ferran Zurriaga que es podrà visitar fins el 17 de maig a la Casa Encarnada.

Sens dubte, “en la formació del professorat és fonamental conéixer els mestres que, arrelats al territori, han lluitat per un món millor per així poder teixir un vincle amb els desitjos de renovació i canvi dels mestres que estem ara ensenyant per tal que el llegat anterior siga un motor de canvi en l’actualitat”, com asseguren des del CEFIRE d’Elda.

Ací poden consultar el programa:

PROGRAMAJornadaMestres_definitiu(1)