A partir d’aquest migdia, els conductors que transiten per l’Autovia d’Alacant A-31 ja no es trobaran amb la tanca de punt de randa, la primera de la Comunitat Valenciana, que la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Petrer va instal·lar el mes de febrer passat com un homenatge a les randeres participants en la iniciativa “Teixint Petrer”, i que van dedicar més de 1.500 hores de treball voluntari per a confeccionar aquest enorme i original cartell.

Segons ha informat el regidor de Turisme, David Morcillo, el Ministeri de Foment, a través de la Unitat de Carreteres, ha requerit a l’Ajuntament de Petrer perquè procedisca a “la retirada del cartell publicitari (estructura, publicitat, ancoratges i sistemes d’il·luminació) dins dels deu dies hàbils següents a la recepció de la present comunicació. De no realitzar-se, aquesta Unitat de Carreteres podrà iniciar un procediment sancionador per infracció molt greu (article 41.2.h) de la Llei 37/2015, de 29 de setembre de Carreteres, sancionable amb una multa de fins a 300.000 €”, tal com apareix en la notificació del Ministeri de Foment.

Morcillo ha manifestat sentir-se molt decebut amb el Ministeri de Foment “perquè no crec que aquesta tanca faça mal a ningú; és una tanca que es va fer com un homenatge a Petrer i a les randeres”. A més, el regidor ha recordat que aquesta tanca es va instal·lar l’any 1991 i “l’única cosa que hem fet ha sigut reparar-la i reformar-la perquè tinguera una imatge digna i d’acord amb el municipi de Petrer”.

La notificació remesa pel Ministeri de Foment a l’Ajuntament de Petrer recull que la tanca de punt de ganxo “infringeix l’article 37 de la Llei 37/2015, de 29 de setembre, de Carreteres, pel qual es prohibeixen els cartells publicitaris fora dels trams urbans de carreteres”. També apunta que no pot considerar-se un cartell informatiu ja que, per a això “hauria d’estar inclòs dins del Manual del Sistema de Senyalització Turística Homologada en les Carreteres Estatals” i, en el cas de Petrer, “en aquest manual no es troba inclòs Petrer com a localitat a senyalitzar com a municipi d’interès turístic i el cartell no s’ajusta a la morfologia a seguir dels cartells d’aquest sistema”.

L’Ajuntament de Petrer, per responsabilitat envers el municipi i els veïns, ha decidit procedir a la retirada de la tanca, que s’està duent a terme aquest mateix matí. No obstant això, Morcillo ha indicat que es guardarà per a buscar-li un altre emplaçament. A més, “també hem iniciat una acció en change.org exigint-li a Foment que permeta tornar a instal·lar la primera tanca de punt de randa de la Comunitat Valenciana”. L’enllaç per a la signatura de la petició és el següent: https://www.change.org/p/ministerio-de-fomento-que-fomento-nos-permita-a-petrer-poner-la-primera-valla-de-ganchillo-de-la-c-valenciana

Finalment, el regidor ha expressat que “en aquesta zona poc ha de dir el Ministeri de Foment, quan tenim un tram d’autovia que porta anys demandant reformes o quan, a més, tenim veïns de Salinetes que porten anys demanant pantalles acústiques per a aïllar les seues cases del soroll”.