Les xifres que ha donat a conèixer aquest divendres la Conselleria de Sanitat indiquen que hi ha actualmente 105 casos actius amb PCR + o test d’antígens, 14 persones més que en l’actualizacio del passat dimarts.

L’actualizació indica una incidencia acumulada de 1.318,10 casos per cada 100.000 habitans amb una situació complicada en els centres escolars.

El col·lectiu més afectat és el CEIP Santa Caterina i es per aixo que el alcalde, Lázaro Azorín, ha sol·licitat a Salut Pública i a l’Director Territorial d’Educació el tancament de l’escola i  la presència de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per desinfectar el centre.

Pinós es suma a la llarga llista de municipis que estan sent durament castigats per la tercera onada de la pandemia i hui es confirman la tendència a l’alça de les últimes setmanes i se superen els pics més alts que fins a la data s’havien registrat.

A més d’aquesta font oficial, l’ajuntament també disposa de la informació que li facilita setmanalment l’Àrea de Salut d’Elda, les dades vénen a confirmar aquestes xifres tan altes.

Per això, aquest migdia s’han recuperat les compareixences de les autoritats locals per donar compte de les decisions acordades en el comitè de seguiment de la pandèmia.

L’alcalde de Pinós, Lázaro Azorín, després de donar compte de les dades de nous casos confirmats, ha tornat a fer una crida a la responsabilitat, sol·licitant a la ciutadania que s’autoconfine, «perquè només així podem frenar l’expansió, hem de tractar d’exposar-nos el menys possible, hem de autoconfinarnos per posar-li totes les traves possibles a l’virus i evitar que continue expandint-se», limitar els moviments i les relacions socials, per evitar riscos i minimitzar l’exposició a virus.

El primer edil també ha recordat les noves mesures en vigor a la Comunitat Valenciana des d’ahir dijous i ha recalcat que l’ajuntament no té molt més marge per establir noves mesures a les restriccions que ja s’estan aplicant, tot i que ha confirmat que els parcs i jardins romandran tancats a partir de les 18 hores, a més de demanar als veïns i veïnes que es queden a casa ja que la majoria dels contagis s’estan produint en l’àmbit social i familiar.

 

Silvia Verdú, regidora d’Educació, ha fet un balanç de com està la situació en els centres escolars, on a més s’ha reforçat la neteja.

El col·lectiu més afectat és el CEIP Santa Caterina, amb un total de 4 aules confinades i 8 professors. L’elevat nombre de baixes de professors està fent que la situació sigui molt complicada.

El primer edil, ha manifestat que el consistori, conjuntament amb l’equip directiu, ha sol·licitat a salut pública i a l’Director Territorial d’Educació el tancament de l’escola. També ha informat que s’ha demanat a la Secretaria Autonòmica de Seguretat i Emergències la tramitació perquè la Unitat Militar d’Emergències (UME) acudeixi a el centre per a la seva desinfecció.

La regidora d’Educació, ha explicat que «els centres educatius són un espai segur, però ara són un fidel reflex de la realitat», en referència als diferents confinaments que s’han hagut de realitzar per detectar diversos casos positius. A continuació ha procedit a explicar la situació de les aules dels quatre centres educatius de la localitat a data 20 de gener.

Per la seva banda a l’IES José Marhuenda Prats s’ha hagut de confinar 18 alumnes i 4 professors, mentre que al CEIP Sant Antón són dues persones les confinades una professora i el director. En el cas de l’Escola Infantil Municipal, són quatre les classes confinades, una d’elles per Salut Pública i les tres restants han estat per decisió municipal i “per precaució”, després de consultar-ho amb el Centre de Salut.

Verdú té molt clar que l’educació presencial és bàsica i per això cal intentar que no es tanquin els centres educatius, a més ha insistit que en tot el possible evitem el relacionar-nos és una qüestió complicada però necessària, ha apuntat.

 

També ha intervingut el coordinador d’Infermeria de el Centre de Salut, Antonio Mira, que ha lamentat que en tot el Departament de Salut d’Elda, tots els municipis, inclòs Pinós, es troben actualment en el nivell 4 d’alerta, i només dos municipis estan per sota. Per a ell, l’actualització de dades d’aquest divendres confirma el descontrol de contagis que ja va avançar dies passats.

En aquest sentit, ha tornat a reclamar a la ciutadania que extremi les precaucions i eviti les reunions socials, perquè no es tracta de seguir unes normes establertes, sinó d’aplicar el sentit comú i la responsabilitat personal.

Antonio Mira ha comentat que potser aquest gran increment dels últims dies es dega al fet què ja està afectant al Pinós cep britànic del virus, ja que al centre de salut se sap de 2 persones que ja han donat positiu.

Encara que els casos de COVID-19 en general estan sent més lleus que en la primera onada, a Antonio Mira li preocupa el fet d’haver-se incrementat el nombre de contagis, perquè això s’està traduint en més ingressos hospitalaris, fet que suposa un major risc de mortalitat. 

A l’Hospital General d’Elda estan tan desbordats de treball que han hagut de derivar pacients a altres hospitals i anul·lar o suspendre operacions programades i altres serveis sanitaris.

Per Mira, «si no col·laborem tots serà impossible controlar la situació. No podem esmorzar amb ningú que estigui sense mascareta a menys d’un metre de distància i s’han donat casos positius que han vingut de menjars de cap de setmana. Aquest tipus de situacions cal evitar-les. A més, un dels majors riscos són els escolars d’edats més primerenques, que van a l’escola sense mascareta, perquè poden ser transmissors «.

Segons ha destacat també, al Pinós s’han incrementat exponencialment els test d’antígens, ja que s’estan realitzant més de 20 diaris, i «en comparació amb altres municipis el nivell és molt alt, ja que portem uns 450 test d’antígens realitzats fins a la data «.

Mira recorda que el test d’antígens és només específic per a casos amb símptomes des d’1 a 5 dies i torna a demanar a aquelles persones que estiguin esperant els resultats d’aquests test o d’una PCR que respectin els dies d’aïllament.

També, assegura que és molta la saturació actual de treball en el centre sanitari i pel que fa a la vacunació el 90% de la plantilla de professionals sanitaris de el Centre de Salut del Pinós ja ha rebut la primera dosi.

L’Inspector Cap de la Policia Local del Pinós, Quintín Mohedanno, afirma que amb l’entrada en vigor de la resolució de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública el 19 de gener de 2021, la Policia Local del Pinós, així com la resta de Forces i Cossos de Seguretat estan treballant en l’aplicació de la mateixa en el municipi.

Mohedano ha afirmat que «s’han incrementat les trucades tant de comerços com a ciutadans que tenen dubtes sobre les mesures i en els últims dies el nostre treball en aquest sentit ha estat la de tractar de solucionar totes aquestes preguntes «.

Pel que fa a l’aplicació de la normativa pel que fa als sectors més afectats per la mateixa, l’hostaleria i els comerços, segons l’Inspector, aquests estan «sent exemplars» i afirma que no s’han produït cap fet destacable i que tots a l’complert amb la normativa tant l’actual com l’anterior.

Quintín Mohedano també ha volgut enviar un missatge a la població perquè prenguen consciència de la situació «perquè ens trobem en unes situació d’emergència i no hem de buscar les estratègies per saltar la norma buscant un buit legal «, ha afirmat el cap de la Policia, que també ha confirmat» no està sent gens fàcil desenvolupar el treball dia dia amb la mesures tan dràstiques i la normativa actual «.

Cal assenyalar que durant aquesta setmana, l’Ajuntament de Pinós està procedint a intensificar els treballs de desinfecció en diferents punts i llocs del municipi, com centres educatius, accessos a farmàcies i comerços, centre de salut, parcs i jardins, bancs de l’Passeig, pedanies , etc. per prevenir la proliferació de nous contactes de COVID-19 a la localitat, així com a la neteja i desinfecció dels contenidors de recollida selectiva del municipi.