Els afectats pel coronavirus no paren d’augmentar al Pinós, ja que les xifres que ha donat a conèixer aquest dimarts la Conselleria de Sanitat indiquen que hi ha actualment 91 casos actius amb PCR + o per test d’antígens, superant la més alta assolida fins a la data al municipi, que van ser 85 casos a mitjans el passat mes de novembre.

Es tracta d’un increment notable respecte als 56 casos notificats el passat divendres, 35 més que situen la incidència acumulada en 1.142,36 casos per cada 100.000 habitants.

L’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, ha lamentat des de Madrid, on es troba aquest dimarts per la seva tasca com a diputat nacional, que aquesta siga «la xifra més alta que hem tingut des que es va iniciar la pandèmia. És la pitjor dada, inclosos aquells mesos d’octubre i novembre, quan també vam registrar una alta incidència «.

Com ha comentat Azorín, «en pràcticament 15 dies s’ha batut un trist rècord i s’augura que per a aquests pròxims 10 o 15 dies pot seguir creixent la corba. Ens preocupa, perquè parlem de la salut dels nostres veïns i veïnes i d’un departament de Salut saturat, com passa també en el Centre de Salut del municipi».

Aquesta situació ja es tradueix aquests últims dies en un col·lapse dels serveis sanitaris, «sobretot per l’increment en els ingressos hospitalaris, obligant a desdoblar torns a un personal que comença a presentar símptomes d’esgotament». A més, a l’Hospital d’Elda s’ha complicat molt la situació, doblant el nombre de llits destinats a pacients amb coronavirus i apropant-se a la trentena els pacients en UCI.

L’ajuntament es manté en continu contacte amb Salut Pública, analitzant el que es pot desenvolupar des de l’acció municipal. «Estem a la seva disposició per a establir les mesures pertinents i sabem que al nostre Centre de Salut, segons ens expliquen Antonio Mira i Pilar Soler, la situació s’està desbordant i s’està fent un rastreig continu«, comenta Azorín.

El primer edil és conscient que «les restriccions són bastant estrictes i realment afecten a l’aspecte social i l’econòmic. No volem arribar a la incidència tan alta que té la veïna regió de Múrcia i especialment la ciutat de Yecla, les xifres tripliquen les nostres. Però el tancament perimetral del municipi no és una decisió que pot prendre l’ajuntament, ja que és competència de la Generalitat «.

Per això, l’ajuntament ha comentat que esperarà a aquest divendres per saber si es manté la tendència i coordinar amb Salut Pública noves restriccions, que se sumarien a les que ja estan aplicant-se en el municipi des de setembre.

L’alcalde ha tornat a recomanar que la ciutadania «evite eixides innecessàries, i que siguen per a coses que veritablement no tinguen demora. Si fa uns mesos vam poder suportar un confinament domiciliari ara és moment de prendre consciència i fer cas al que ens demanen els professionals sanitaris, reclamant que ens quedem a casa. Estan vivint la situació en primera persona i saben la dimensió de el problema «.

Per al coordinador d’Infermeria de el Centre de Salut, Antonio Mira, «hem de ser conscients que podem contagiar i com prevenir-ho. Les dades que tenim evidencien que a les festes nadalenques moltes persones s’han saltat les mesures. El que fem pot afectar altres persones i no serveix de res lamentar les conseqüències».

Especialment ha alertat sobre les reunions en habitatges particulars, ja que les bombolles familiars no són hermètiques. Per a Mira, «el domicili ja no és el lloc segur, perquè entrem i eixim d’ell i haurem de plantejar-nos portar la mascareta també a casa. I atenció als més xicotets que van a l’escola sense mascareta, perquè poden passar la malaltia de forma asimptomàtica i contagiar «.

Recorda que al Centre de Salut tenen constància de 10 baixes en un col·legi de primària, alguna aula confinada per evitar possibles contagis i casos entre el professorat i alumnat. Per això, davant de qualsevol símptoma demana «actuar amb cap, consultar amb el centre de salut i no portar els xiquets i xiquetes a l’escola». «De vegades val la pena que es confinen tres persones que no tota la població», comenta Mira.

Al Centre de Salut ja s’estan doblant torns, perquè hi ha algunes baixes i la incidència de la pandèmia està afectant moltíssimTots els dies es duen a terme proves d’antígens a l’arribar al migdia i aquest dimarts hi havia previstes unes 15. Amb els resultats obtinguts se sap si cal derivar pacients perquè se sotmeten a una prova PCR.

L’alcalde recorda que «s’estan llançant reiteradament els mateixos missatges i tornem a tenir persones incomplint les mesures. Per això ens sentim en l’obligació de transmetre aquestes recomanacions i apel·lar a la responsabilitat individual «.

Per a Antonio Mira, «de res serveixen les restriccions si quan no ens veuen fem allò que no debem. Acatem les normes, respectem els confinaments i apostem per la prevenció, per no lamentar després casos que afecten els nostres familiars i amistats. Aquesta realitat continua i no podem relaxar-nos «.