Des de la Regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Monòver, i amb la col·laboració de Xinosa, han anunciat a La Teua Ràdio l’organitzaci´od’una exposició que es durà a terme en la Sala José María Roman «Pita» del Kursaal Fleta de Monòver.

En aquesta ocasió es tracta de la mostra «El Mosaic Nolla: de Meliana a Monòver», una exhibició comissariada per Xavier Laumain i Ángela López, membres de ARAE (Patrimonio y Restauración) i el CIDCeN (Centro de Investigación y Difusión de la Cerámica Nolla).Publicitat.

 

La inauguració es durà a terme el divendres 13 de desembre, a les 20.00 h, i es podrà visitar fins al 10 de gener de 2020.

Igualment, el dissabte 21 de desembre, a les 12.00 h, es realitzarà al Kursaal Fleta de Monòver un taller infantil de construcció de sòls ceràmics.

El mosaic Nolla constitueix una de les majors revolucions tecnològiques, estètiques i empresarials en el món de la ceràmica espanyola. L’aparició d’aquest nou material en la segona meitat del s.XIX, inspirat en les produccions angleses, ha suposat un canvi radical en les arts aplicades a l’arquitectura gràcies a les seves exquisides composicions geomètriques acolorides. Paviments, sòcols i fins i tot façanes dels edificis més nobles de tot el país es van recobrir amb aquests mosaics, com un signe de nivell social i cultural.

La seva bellesa, resistència i durabilitat han conquerit tota la península ibèrica, i fins i tot bona part de la planeta, especialment durant el Modernisme. Des de les cases Batlló i Amatller de Barcelona, ​​fins a habitatges de Buenos Aires o l’Havana, passant per l’Ajuntament de València, la Casa Lis de Salamanca o el Palau de la Magdalena de Santander, nombrosos edificis van lluir aquestes veritables obres d’art. I Monòver va participar d’aquesta expansió, comptant amb alguns exemples molt destacables.

L’exposició que es presenta al Kusaal proposa un recorregut per la història d’aquesta ceràmica, de la seva producció, la seva comercialització i la seva materialitat, des dels seus inicis en 1860 fins al tancament de la fàbrica a la dècada de 1970, fent un especial èmfasi en els casos existents a Monòver. «