El productor audiovisual monover, Xavier Crespo, de Dacsa Produccions, presentarà el documental «Camagroga«, dirigit per Alfonso Amador, a la 35a Mostra de Cine de València – Cinema Mediterrani, el pròxim diumenge, 25 d’octubre, on es vorà dins la Secció Informativa del certamen.

Publicitat.

 Compta amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura i la participació d’À Punt Mèdia.

«Camagroga» és el nou treball d’Amador que, després de la seua première mundial a la secció Rebellions del Sheffield Doc/Fest, el passat 18 d’octubre, competirà a la Secció de Documental In-Ternacional a DOKLeipzig a finals de mes, un dels festivals europeus més prestigiosos del cinema documental.

A més a més, també participarà dins la competició oficial internacional de L’Alternativa, Festival de Cine Independiente de Barcelona, on es veuran alguns dels millors documentals internacionals de l’any.

També estarà present a la selecció «Arquivos do Presente», de la 18a edició de Doclisboa, Festival Internacional de Cinema, que se celebrarà des de demà, 22 d’octubre, fins la 14 de març de 2021. La projecció de «Camagroga» serà el 7 de febrer de 2021.

Aquest documental es va rodar durant un any per tal de poder captar els canvis de l’horta valenciana, del cultiu de l’orxata a la localitat d’Alboraia, així com la vida d’una família de llauradors.

«Camagroga» parla de la terra, de l’herència, del treball i de la resistència. Tracta de com ha sobreviscut l’Horta Valenciana al pas del temps fins al dia de hui i de com, durant les darreres dècades, pateix un procés de deteriorament, com afirmen els agricultors.

El documental s’estrenarà el diumenge, 25 d’octubre, al cines Babel, a les 16h de la vesprada, així com el dijous, 29 d’octubre, a les 20h.

Alfonso Amador és director, guionista i dramaturg. El seu curt “9,8 m/s2” va formar part de la Selecció Oficial Festival de Cannes, el 1998. Amador va guanyar el Premio Julio Alejandro de la SGAE (2016).Destaquen altres treballs seus com ara El presente (curt, Premi Villa de Madrid), Todo lo que necesitas para hacer una película (curt Millor Guió Alcalá de Henares, Enxaneta (llarg de ficció), 50 días de mayo (ensayo para una revolución) (documental, Millor Llargmetratge Alcances).

 

Xavier Crespo. – Foto: Dacsa Produccions

Xavier Crespo és el productor executiu d’aquest documental amb l’empresa Dacsa Produccions, la qual compta amb prop de 30 anys de trajectòria.

La dilatada experiència professional del productor monover es remunta als seus estudis quan va cursar Gestió Empresarial i Política Fiscal, titulant-se com a Tècnic Especialista en Imatge i So a Torrent.

Després de treballar durant un temps com a cap de compres al sector sabater, el fet d’haver crescut a un entorn familiar relacionat amb el cinema, va conduir la seua vocació cap a aquest sector audiovisual.

A partir d’aquest moment, va començar una sèrie de col·laboracions amb emisores de ràdio i televisions locals fins que va arribar a la televisió autonòmica de la Comunitat Valenciana, Canal 9. Xavier Crespo va coincidir amb l’obertura de RTVV el 1989, per la qual cosa va començar a treballar al departament dels Informatius.

Xavier Crespo va produir fa uns anys el documental «Desde un lugar donde nunca pasa nada», el qual abraça els darrers dies del govern de la II República a la comarca del Vinalopó Mitjà i l’eixida a l’exili del govern des de l’aeròdrom del Fondó de Monòver, el 6 de març de 1939.

Un documental rodat des d’una perspectiva sentimental vinculada a la imatge dels últims tres avions republicans que van eixir des d’ací cap a països com ara França, Rúsia o Mèxic.

Dacsa Produccions

Per la seua banda, Dacsa Produccions és «una de les productores audiovisuals més assentades de la Comunitat Valenciana»

L’empresa fou creada al voltant d’un nucli de professionals del sector audiovisual amb l’objectiu de desenvolupar i crear projectes audiovisuals centrats.

Els treballs de Dacsa Produccions s’han pogut vore a Festivals arreu el món com ara San Sebastián, la Seminci, DOCSMX o el Festival de La Habana, entre d’altres. El seu darrer documental és, precisament, «Camagroga».

 

Tráiler de «Camagroga»: