La Setmana Santa avança i, de moment, el temps està donant una treva per poder celebrar les processons. Ahir va ser el torn de Nuestro Padre Jesús i aquesta nit, serà el moment de La Soledat i La Dolorosa.

Per la seua banda, demà es commemorarà el Dijous Sant. A Monòver es tracta d’un dia especial ja que es celebra la Processó del Silenci on, la Confraria del Crist Crucifixat i Maria Santíssima de l’Esperança processionen pels carrers de Monòver a fosques, només guiats pel llum dels siris i els tambors.

Així, demà al voltant de les 5 de la vesprada començaran els actes del Dijous Sant a la Capella de l’Asilo i a les 6h a l’Església Arciprestal es celebrarà la Santa Missa.

A partir de les 7.30h de la vesprada a l’Església es durà a terme l’Eucaristia del sopar del Senyor i el trasllat del santíssim al Monument.

Serà al voltant de les 22.30h de la nit, mitja hora abans que de costum, quan comence l’esmentada Processó del Silenci, després de l’eixida de la processó de  la parròquia es farà la Vigilia Extraordinària de l’Adoració Nocturna.

L’itinerari que tenen previst seguir la nit de dijous el Crist i L’Esperança és el següent: Parròquia, Major, Plaça de la Sala, Major, Mollana, Fonament, Bartolico, Plaça de la Malva, Salamanca, Sant Francesc, Exconvent, Poetessa Remedios Picó, Daniel de Nueda, Santa Teresa, Major, Plaça de la Sala, Major i acabant de nou en la Parròquia.

 

 

La Confraria del Crist Crucifixat i M. Santíssima de l’Esperança és la més nombrosa actualment a la localitat amb més de 600 confrares. A banda de processionar cada Dijous Sant, també ho fa el Divendres, acompanyant al Sepulcre a la Processó del Sant Soterrament.

Els germans porten un hàbit negre, amb capa de raso verda amb voltes en raso roig i una creu al galó daurat en quatre filaments; el caputxo i la faixa també els porten en raso roig rematat amb flecs daurats.

Aquesta Confraria va celebrar el seu 75 Aniversari en 2015 en un any ple d’esdeveniments i activitats, la més destacada va ser la publicació del seu llibre “El Cristo: 75 Años en Monóvar”.

I és que aquesta Germandat va estar fundada el 1940 com a “Confraria del Santíssim Crist Crucifixat” gràcies a la iniciativa d’Octavio Ferris, primer Germà Major.

 

Foto: Germandat Cristo Crucifixat

 

La seua primera eixida processional està registrada el dia 21 de març de 1940, Dijous Sant, des de l’Església del Exconvent amb un crucifix de reduïda mesura. Però el 1943, gràcies a que un dècim de loteria resulta premiat, van poder obtindre a València un Crucifixat realitzat en pasta de fusta que actualment presideix la Sagristia de la Parròquia.

El 1946, Encarnación Blanes i el seu marit, Juan Martínez, van encarregar a José María Alarcón, escultor monover afincat a Madrid, una imatge del Crist Crucifixat amb l’objectiu de donar-la a la Confraria. Es tracta de l’actual imatge que ocupa la titularitat de la Germandat que està tallada en fusta policromada i escenifica la Crucifixió de Jesús. Va eixir amb unes andes comprades per la Soledat, susbstituides a mitjans dels 50.

A poc a poc es va anar configurant l’hàbit definitiu i la confraria va guanyar nous confrares de manera lenta. El 1979 la nova Directiva va començar un procés de renovació del patrimoni i la restauració de les andes.

El 1990 la Confraria va fer el 50 Aniversari i va adquirir l’actual creu. En 1999 la confraria ja comptava amb 516 confrares. L’any 2000 va ser realitzat el tron pel Crist en fusta daurada a la plata, per Domingo García, d’Albatera, i és portat per 60 costalers a l’estil malagueny.

 

Foto: Germandat Crist i Esperança Monòver

 

La segona imatge de la que disposa la Germandat és M. Santíssima de l’Esperança, obra de Fernando Aguado Hernández, que va ser beneida el 19 de juny de 2010.

Fins ara, ha estat portada per costaleres, totes dones, a l’estil malagueny també, encara que es va modificar la normativa, com ha explicat Joaquín Martínez, Germà Major de la Germandat a La Teua Ràdio, perquè va baixar el nombre de costaleres i necessitaran ajuda d’algun home.

El seu Germà Major anima a tota la població a que participe d’aquesta tradicional processó monovera amb tant d’encant.