Monòver és un dels municipis que forma part de la Xarxa Salut, de la Generalitat Valenciana.

El passat 28 de gener es va constituir a la Casa de Cultura una Comissió de Salut que treballarà per tal d’estudiar, amb dades oficials, alguns dels condicionants que poden haver a Monòver en matèria sanitària i que afecten o podrien afectar a tots els ciutadans.

Dels 14 ajuntaments associats a l’Hospital General Universitari d’Elda, 8 municipis s’han adherit a aquest programa.

Cal destacar que es tracta d’una Comissió independent de qualsevol òrgan polític.

A Monòver

Una vegada va ser aprovat en el Ple de l’Ajuntament l’adhesió de Monòver a la XarxaSalut, es va haver d’anomenar a les “persones Referents Xarxa Salut”. Aquestes persones ajudaran en l’organització dels grups de treball per a l’acció comunitària i es reuniran, periòdicament, amb els Referents d’altres municipis.

Així, l’Ajuntament posa en mans de qui considere oportú l’oportunitat de formar una Comissió.

Els monovers Vicente Alvarado i Encarni Álvarez, pertanyen a aquesta Comissió i són els “Referents del municipi” per al programa Xarxa Salut, anomenats pel Consistori.

Els Referents han d’actuar “com a persones de contacte per a información i comunicació, interna i externa, sobre totes les qüestions relacionades amb Xarxa Salut, així com l’acció comunitària per a la salut en el municipi”. També hauran “d’ajudar en la realització o coordinació dels informes pertinents”, així com “estar pendents de conèixer fonts de financiació per a donar suport al treball en Xarxa Salut, com ara subvencions”.

El grup format a Monòver “és atípic”, com explica Alvarado a La Teua Ràdio. I és que “el conformen persones alienes a l’administració, no són funcionaris ni treballadors de l’Ajuntament, com sol ser habitual a la resta de poblacions que formen part de Xarxa Salut”.

Una tasca que realitzen de manera altruista fora del seu horari laboral.

Tant Vicente Alvarado com Encarni Álvarez destaquen a La Teua Ràdio que “aquest grup no és tancat en absolut, on ningú puga entrar ni opinar. Més bé al contrari, necessitem ajuda de totes les edats i animem a la juventut a que vinga a interessar-se en aquest projecte sanitari”.

Ara per ara, aquesta Comissió de Salut està formada per set persones de diversos àmbits.

La Comissió haurà de recollir propostes d’assumptes relacionats en la salut que més interessen i, a partir d’aquest moment, caldrà “agafar tota la informació positiva i negativa, amb dades oficials, fer un diagnòstic, treballar l’assumpte el més àmpliament possible i fer propostes a la Regidoria de Sanitat”.

Abans de començar a treballar, el tècnic de Conselleria ha proposat dues xerrades formatives de metodologia de treball que es duran a terme a Monòver. Unes xerrades necessàries per tal d’aprendre a treballar en grup i en equip, “per a donar ferraments, idees de quins camps treballar, amb quins mitjans, què és necessari i on voler arribar, fer un diagnòstic de salut de la població…, entre molts altres aspectes”.

Una xerrada se celebrarà el 26 de febrer a les 20.15h a la Casa de Cultura i l’altra el 4 de març.

Per tant, abans d’aquestes dates, “aconsellem a totes les persones interessades en salut que parlen amb nosaltres, que ens pregunten, que opinen i que, si els interessa, es queden”. Així, és important “aconseguir propostes col·lectives, triades en grup, entre tots, i planificar-ho”.

Les persones interessades en formar part d’aquesta Comissió de Salut poden posar-se en contacte amb la Regidoria de Sanitat, amb Pilar Seller al capdavant, i des d’allà els remetran als membres de l’esmentada Comissió.

Què és Xarxa Salut?

Xarxa Salut és la xarxa de municipis de la Comunitat Valenciana que s’adherixen al IV Pla de Salut i que adquireixen, així, el compromís d’implementar accions de promició d ela salut en l’àmbit local, emmcarcades dins les línies estratègiques i els objectius del Pla de Salut.

Es tracta d’un procediment per a treballar l’acció comunitària per a la salut des de dins de cada municipi. La seua tasca és “que totes les polítiques en l’àmbit local poden tenir un impacte sobre la salut de les persones i, per tant, és necessari treballar per a la salut des de diversos sectors, de la mà de la ciutadania”.

Prioritats

Una de les prioritats de treball d’aquesta Comissió és la “d’analitzar la situació de la salut i identificar els actius per a la salut a la localitat, així com prioritzar en les accions de promoció sanitàries”.

La següent etapa d’acció de Xarxa Salut serà el disseny i la implementació d’accions de promoció de la salut a la ciutat i, finalment, la seua tasca anirà encaminada a avaluar les accions realitzades.