Des de les Regidories de Turisme, Memòria Històrica i Patrimoni de l’Ajuntament de Monòver posaren en marxa diverses rutes turístiques, la localitat ha registrat un total de 2220 visites en el període de temps comprés entre el 17 de gener i el 8 de juliol d’enguany.

Els visitants han estat majoritàriament de la pròpia localitat i de municipis veïns.

També destaquen, des del consistori, l’arribada de turistes d’altres comarques com ara la Foia de Castalla, així com de llocs més allunyats com per exemple, Molina de Segura, València, Cartagena, Oriola, Torrevella, Callosa del Segura, Pedreguer, Xàtiva i, fins i tot, Holanda.

Una de les visites més sol·licitades ha estat la ruta “Del Vinalopó a l’exili”, organitzada conjuntament amb els municipis de Petrer i Elda. En aquesta ruta s’han recorregut els llocs més emblemàtics de l’acabament de la II República on Monòver va tenir un paper fonamental, ja que es trobava en El Fondó l’aeròdrom, des d’on van marxar els principals polítics del moment cap a l’exili.

Altres rutes que s’han posat en marxa a Monòver són la de la Canyaeta i La Pedrera, la ruta pel Paratge natural del Coto, la ruta d’Azorín, la ruta pel Monòver monumental, la del Carrer Major, la ruta industrial, la dels jardins urbans i l’original “Ruta dels socarrats”.

Aquesta darrera ruta ha permés als assistents descobrir “els socarrats”, que són un tipus de decoracío ornamental molt singular que se solia ubicar als alerons de les cases senyorials.

Aquests “socarrats” es fabricaven amb fang cuit i es pintaven amb òxid de ferro.

La seua finalitat era tant ornamental com informativa, ja que donaven testimoni de la titulariatat de la casa o de l’any de la seua construcció, per exemple.

La tipoligia dels “socarrats” és molt variada i són, a més a més, un clar exemple de la expansió que va viure Monòver en el segle XVIII.

Finalment, altres visites que es poden dur endavant a Monòver i que, de fet, han despertat un gran interés, són el Museu d’Arts i Oficis, diversos cellers del terme municipal, la Casa-Museu Azorín, la Torre, que aquest estiu obri les seues portes cada vesprada, i les galotxes.

Les galotxes han estat visitades dos anys consecutius per l’alumnat de l’IES Gabriel Miró d’Oriola, amb la intenció d’aprendre més sobre aquesta modalitat tan idiosincràtica de pilota valenciana, com apunten des del Consistori monover.

Lorenzo Amat, regidor de Turisme i Patrimoni, ha afirmat que “amb aquestes iniciatives pretenem fomentar el turisme de Monòver després d’anys d’inacció en aquest terreny. Ens proposem fomentar el turisme cultural que pose en valor el potencial i el patrimoni material i immaterial amb el qual compta Monòver”.

Totes aquestes rutes i visites a museus i altres instal·lacions es poden sol·licitar a l’Ajuntament a través de la seua oficina de turisme ubicada en l’edifici del Kursaal Fleta.