Fa uns dies va sorgir la notícia de que «un nou joc de cartes de Monòver» havia nascut a la localitat.

I és que dos joves monovers han estat els responsables de la creació un «nou projecte» carregat de creativitat. Per una banda, Javier Polo ha estudiat el grau de disseny gràfic a l’Escola d’Arts i Disseny de València, mentre que Joan Ochoa, ha estudiat un grau en Enginyeria Electrònica i Automàtica a la Universitat Politècnica de València, segons han explicat ells mateixos a La Teua Ràdio.

Aquest joc de cartes, que van anunciar els seus creadors el passat dilluns, «ha estat el resultat de més d’un any de desenvolupament i encara queden uns mesos per a que estiga acabat del tot», asseguren a aquesta redacció.

Joc de cartes de Monòver: El Desgavell

L’objectiu principal d’aquest projecte, com expliquen els autors a La Teua Ràdio, és «apropar el patrimoni monover d’una manera entretinguda i fresca, fent ús d’un format que fins al moment no s’ha utilitzat mai i que trau de l’apartat més acadèmic la informació sore Monòver que durant molts d’anys tantes persones del poble s’han preocupat per recopilar».

«Tant Polo com jo, sempre teníem la sensació de que a Monòver hi ha moltes ganes de fer coses i molta gent preocupada pel patrimoni i per protegir-lo». No obstant això, «els mitjans que s’utilitzen per a fer divulgació i promoció d’eixa cultura monovera i del patrimoni pot ser hagen quedat un poc desactualitzats i, sobretot, són molt poc populars entre la gent més jove».

En aquest sentit, «el format de joc de cartes s’ha estat popularitzat molt en els últims anys, i no podem negar la influència de jocs com La Fallera Calavera o El Rey Paparajote, els quals han demostrat la seua eficàcia a l’hora de difondre la cultura popular i als quals tenim com referents directes», destaquen.

Per tot això va sorgir la idea de ferEl Desgavell!, el joc de cartes de Munove”, «un projecte fet amb moltíssima il·lusió i feina. Però també tenim la intenció de no quedar-nos solament amb aquest projecte pel patrimoni, volem que El Desgavell! siga un primer pas i que continuem aportant tot el que puguem a la defensa de la cultura amb noves iniciatives».

Tal i com anuncien, «la baralla recopila tant personatges que han destacat en la història de Monòver (per les raons més diverses), com dites, monuments, menjars… hem intentat que res es quedara fora. Encara així, i amb molta pena, hem hagut d’excloure alguna que altra cosa i esperem que la gent ens ho perdone. Al joc apareixen elements popularment coneguts, pels quals volem que la gent s’identifique, es riga i recorde, però també apareixeran coses menys conegudes que esperem que animen als jugadors i les jugadores a buscar per què eixe fet o eixa persona va ser important per a Monòver».

«El Desgavell», una futura associació: «L’ERA Associació Creativa»

Per això, segons anuncien a La Teua Ràdio «pròximament anunciarem una associació denominada L’ERA Associació Creativa, que tindrà com a finalitat impulsar l’interès pel poble i la defensa del patrimoni des de la perspectiva del disseny i la renovació tècnica i gràfica».

El joc segueix en desenvolupament i encara no està a la venda. Per les xarxes socials de «El Desgavell» aniran actualitzant la informació i desvetllant a poc a poc el contingut del joc, així com la seua història i com jugar-lo. «Però, pels moments, sí que tenim clar que a partir de setembre es podrà reservar des de la web que prompte obrirem al públic».

Ara, han pogut descobrir «la molt bona sensació que ha causat en el públic, al qual volíem arribar i no podem estar més contents», destaquen.