La primera onada de calor de l’any ja ha arribat. L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha advertit que els termòmetres aconseguiran durant tota la setmana temperatures extremes que poden arribar a superar els 40 °C. Davant aquesta situació, OCU ofereix algunes senzilles mesures de prevenció que ajudaran a fer front a la calor extrema i evitar així riscos per a la salut.

 

OCU recorda 10 consells bàsics:

1. Estar atent als grups de risc. Els bebés i els xiquets xicotets, les persones majors o els malalts crònics requereixen una especial atenció quan fa calor.

2. La hidratació és fonamental. Beure aigua i líquids sovint. No és convenient abusar de les begudes amb cafeïna, ni dels refrescos ensucrats. Evitar el consum d’alcohol, que accelera la deshidratació.

3. Vigilar els menjars. És recomanable evitar grans golafres, distribuint els menjars en ingestes més xicotetes al llarg del dia. Triar plats lleugers que també contribuïsquen a mantindre’s hidratat. Ensalades, fruita, sopes fredes com el gaspatxo, han d’ocupar un lloc destacat en els menús estiuencs.

4. Protegir-se del sol. Usar crema solar amb generositat i repetir l’aplicació diverses vegades al dia. Amb els xiquets, convé extremar les precaucions, amb un factor de protecció elevat, evitant que estiguen al sol desprotegits durant molt de temps. A la platja, la piscina o el parc, la protecció de l’ombrel·la no és suficient, perquè aquesta deixa passar una part de la radiació ultraviolada, així que és necessari usar protecció, encara que no s’estiga de forma directa al sol.

5. Millor a l’ombra. Cal procurar romandre en llocs frescos, a l’ombra o climatitzats i evitar exposar-se a la calor quan no siga necessari, especialment en les hores de calor és més intens.

6. Esport…amb cap. Molts aprofiten les vacances per a dedicar-se als seus esports favorits, però quan fa molta calor cal reduir l’activitat física i evitar realitzar esports a l’aire lliure en les hores centrals del dia.

7. Vestit enfront de la calor. Usar roba lleugera, folgada, de teixits transpirables. Triar calçat còmode, que deixe “respirar” els peus i que no faça mal.

8. Ull al cotxe. Convé tindre una bona temperatura interior, perquè la calor excessiva provoca somnolència (i els consegüents accidents). Tindre especial cura amb xiquets, majors o malalts, i també amb les mascotes: el colp de calor pot ser fatal. Convé tindre també en compte, en el cas de cotxes detinguts, que aquests poden aconseguir grans temperatures en solo uns minuts.

9. Farmaciola. Mantindre les medicines en un lloc fresc, perquè no els afecte la calor. Encara que moltes aguanten perfectament temperatures elevades, altres fàrmacs són especialment sensibles als graus de més.

10. Si fa falta, acudir al metge. Davant l’aparició de símptomes que puguen haver sigut provocats per les altes temperatures (sequedat, pell enrogida, pols feble i/o accelerat, mal de cap, malestar general, confusió, etc.), no dubtar a sol·licitar assistència mèdica.