Hui, divendres, 10 de gener, es podrà vore un eclipsi penumbral de Lluna a partir de les 18.07h de la vesprada.

Serà visible des d’Espanya, així com des d’Àfrica fins a Oceània, passant per Europa, Índia i Àsia.

A més a més, la Lluna estarà hui plena i molt pròxima al punt més proper a la Terra de la seua òrbita, el Perigeo, per la qual cosa es podrà gaudir uns 50.000 quilòmetres més propera que quan es troba al punt més llunyà, l’Apogeo.

Cal destacar que per a observar aquest tipus d’eclipsis no cal una protecció ocular especial, com sí ocorre amb els eclipsis solars.

Com serà l’eclipsi de hui?

Hui, la Lluna es vorà pràcticament tota immersa en la penúmbra, en un 90%, a les 20.08h, quan es produeixca el punt central i màxim de l’eclipsi.

Serà en aquest moment quan el satèl·lit brille notablement menys que de costum.

Es tracta d’un fenòmen astronòmic que ocorre quan la Terra passa directament entre la Lluna i el Sol, provocant que la Terra es projecte i genere una ombra sobre la Lluna. Per a que puga ocorrir això, cal que els tres cossos celestes estiguen perfectament aliniats.

Aquest fenòmen tindrà una durada total d’unes 4 hores i dos minuts.

Foto: Iván García – Eclipsi juliol 2019

 

Els eclipsis del 2020

Durant aquest 2020 es produiran tres eclipsis més penumbrals de Lluna: dos seran visibles des d’Espanya, el 5 de juny i el 5 de juliol, mentre que el tercer no es podrà vore des d’ací, el 30 de novembre.

Per la seua banda, també hi haurà dos eclipsis de Sol, però cap es podrà vore des del nostre país. Un el 21 de juny i l’altre el 14 de desembre.