La Teua Ràdio s’ha informat i ha esbrinat que en aquesta època de l’any sol haver moltes telefonades a emergències per eixems d’abelles.

Així, cal informar a la població de que si tenen en sa casa o veuen un eixam d’abelles o de vespes han de telefonar directament a la policia i no tocar-les. Seran els agents els qui avaluen la situació, vegen si es tracta d’abelles, vespes assassines, etc. i miren com cal actuar.

Ara per ara no existeix un protocol establert davant aquestes situacions, però telefonant als agents aquests es posen en contacte amb apicultors que s’oferixen de forma altruïsta per a emportar-se els eixams.

Si no foren abelles, caldria tenefonar als Bombers.

Les abelles

L’abella tradicionalment ha estat utilitzada en apicultura i està lligada a una activitat econòmica fortament arrelada com és la producció de mel i de cera.

Sense abelles no seria possible la pol•linització, i molts vegetals, bàsicament plantes amb flors, podrien desaparèixer, i amb aquestes plantes també s’extingirien moltes espècies animals que se n’alimenten o en depenen.

Atesa la importància de les abelles en el manteniment de les espècies vegetals dels ecosistemes i de la biodiversitat del nostre territori, la seva conservació és bàsica. En molts casos, la supervivència d’espècies autòctones de vegetals amenaçades o d’interès econòmic no és assegurada ni coneguda. Per tant, aquesta és una espècie que ha de merèixer una protecció total, en un sentit ampli.

 

 

On estan els eixams?

Els eixams apareixen de manera sobtada i poden instal•lar-se en llocs tant insòlits com gronxadors, semàfors, fanals i fins i tot en un maleter d’un cotxe.

Els experts asseguren que l’eixam segueix la reina. I si estàs quiet les abelles no et picaran.

L’única solució davant de la presència d’abelles a les seves instal•lacions, és avisar un expert que traga l’eixam sense destruir les abelles.

 

Consells del 112CV

Quan es produeixen avisos de ruscs, eixams o panals d’abelles o vespes s’aconsella no manipular-los i es diu directament a bombers els qui tenen formació específica per a la seua recollida.

Les abelles estan protegides i no es poden matar perquè són ramat productiu, aporten benefici econòmic.

El 112CV rep milers de telefonades a l’any relacionades amb aquests insectes.

 

La vespa assassina
La vespa asiàtica, coneguda com “vespa assassina”, va arribar a Espanya l’any passat, 2018, i va causar la mort d’algunes persones que eren al·lèrgiques.
Cal reconèixer aquest insecte i diferenciar-lo de les vespes autòctones per a no causar alarma.

La primera diferència, segons els experts, és la grandària. La vespa asiàtica és molt més gran que l’autòctona. Així, mentre la vespa comuna medeix un centímetre i mig, aquesta pot arribar als tres centímetres i mig.

A més a més, el color és diferent: la vespa autòctona destaca per les seues franges negres i groques a l’abdòmen, mentre que l’espècie invasora, té el tòrax negre i l’abdomen de color marró, a excepció d’un sol segment que és de color groc ataronjat.

Una peculiaritat d’aquest tipus d’insecte és l’eixam, que és diferent:

 

 

La vespa asiàtica no representa per a l’home un perill major que la vespa comuna. Les morts per les seues picadures s’han produït en persones que eren al·lèrgiques al verí de les vespes.

Malgrat això, sí és cert que, en ser més gran que l’espècie autòctona, injecten més quantitat de verí.

 

Ací es pot vore alguns exemples de les capses que s’utilitzen per a emportar-se les abelles i els eixams: