L’Hospital General d’Alacant ofereix un procés de donació de llet materna.

Una de les actuals donants s’ha posat en contacte amb La Teua Ràdio. Ella és infermera i ha treballat en l’UCI Neonatal, Cuidats Intermedis i Pediatria, per al qual cosa «he vist en primer pla la importància de la donació de llet materna».

Per això, veu necessari explicar en què consisteix el procés de donació de llet, el qual és «molt senzill i un regal per a tota la vida», com assegura.

I és que, les dones interessades en ser donants de llet materna solament «han de telefonar a l’Hospital d’Alacant al número de telèfon 965 913 432 i preguntar per la donació de llet.

Abans de ser donant, les doctores responsables «han de fer una entrevista i una analítica de sang, per tal de vore que tot estiga correcte». Així, es concerta una cita i atenten, «molt amablement a les potencials donants», com destaca.

 

La llet materna és l’aliment ideal per a qualsevol recen nascut, també per als neonats prematurs. Les societats científiques com ara l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o l’Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) entre altres, reconeixen que quan la llet materna de mare pròpia no està disponible, la millor alternativa per als recen nascuts prematurs és la llet materna donada, proporcionada per un banc de llet.

El principal benefici de la llet materna donada és la prevenció d’una malaltia greu que pot afectar als nadons prematurs, l’enterocolitis necrosant.

No obstant això, cal destacar que «a l’Hospital General d’Alacant tenen molt poques donants, sobretot, des del confinament com a conseqüència del COVID-19″.

La donant que ha parlat amb La Teua Ràdio explica que «des de l’hospital et faciliten tot el material que necessites per a la donació: biberons, etiquetes, gorros, mascaretes, gasses, sobres per a esterilitzar material al microones, plaques per a congelar, extractor de llet…»

En concret, la tècnica consisteix en:

 1. Arreplegar-se els cabells o posar-se el gorro.
 2. Posar-se la mascareta.
 3. Esterilitzar el material (posar l’embut de l’extractor de llet al sobre esterilitzador amb l’aigua indicada al microones i, una vegada al mes, cal buller-lo en lloc de posar-lo al sobre).
 4. Rentar-se les mans (aigua i sabó i eixigar-les amb una tovallola).
 5. Rentar-se els mugrons (amb aigua i sabó i eixigar-los amb una tovallola).
 6. Buidar l’aigua restant del sobre, obrir-lo amb compte de no cremar-se i muntar l’embut amb el biberó, connectar-lo amb l’extractor.
 7. Realitzar l’extracció.
 8. Etiquetar el biberó amb la llet, posant la data i la quantitat que s’extrau i, seguidament, congelar-la.

 

 

Una vegada congelada des de l’Hospital d’Alacant té un ratio al que va a buscar la llet al domicili que arriba fins a Novelda. En el cas de Monòver, cal anar fins a l’Hospital i dipositar-la allà.

Com a màxim, «es pot portar cada tres setmanes, ja que allà necessiten un marge de temps per a enviar-la al Banc de Llet.

El  transport ha de ser dins una nevera i «amb molt gel que cobreixquen bé els forats entre els biberons», explica.

Des de l’hospital també «faciliten plaques per a congelar-les i guants per a que els pugues omplir d’aigua i els congeles», assegura la donant.

Cal destacar que «qualsevol quantitat de llet que pugues portar és benvinguda». Des de l’Hospital «no exigeixen ni la quantitat ni la periodicitat». I és que hi ha nadons que «prenen escassos mm de llet en cada presa, per la qual cosa, amb poca quantitat que se done es pot ajudar moltíssim».

Per tant, aquesta donant de llet materna monovera anima «a tothom a que es faça donant en general, tant de sang, de mèdul·la, d’òrgans, com de llet…, ja que es pot ajudar moltíssim i, entre tots, podem salvar vides».

Qui pot ser donant?

Qualsevol mare sana que estiga amamantant satisfactòriament al seu fill i que desitge extraure’s llet per a donar-la al banc.

Hi ha algunes situacions en les quals no és possible donar llet:

 1. Si la mare consumeix alcohol, tabac, drogues o un excés de cafeïna.
 2. Si mateix alguna malaltia crònica important o consumeix regularment algun fàrmac incompatible amb la lactància.
 3. Si pateix alguna malaltia infecciosa com ara el virus de l’Hepatitis B o C, virus de la inmunodeficiència humana (VIH) o sífilis, o si es pertany a un grup de risc de contraure les esmentades infeccions. Abans d’inciar la donació es realitza l’analítica a les mares, per a descartar la presència de les infeccions.