La velocitat, ja siga excessiva (per damunt dels límits establits) o inadequada (dins dels límits però sense ajustar-se a les condicions de la via, el vehicle o el conductor) és un problema de seguretat viària en molts països segons determina el Fòrum Internacional de Transports (FIT), dependent de l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament (OCDE).

La velocitat excessiva o inadequada és el component fonamental que determina la major o menor incidència en la sinistralitat viària, la gravetat i el grau de lesió de les víctimes en cas d’accident de trànsit. En 2017 (últim any amb dades consolidades) 400 persones van morir en les carreteres en accidents en els quals la velocitat va ser un dels factors concurrents

Per aquest motiu i perquè conscienciar a la població perquè respecten els límits de velocitat establits és essencial per a reduir la sinistralitat, la Direcció general de trànsit comença hui una nova campanya de conscienciació i vigilància de la velocitat en carretera que es perllongarà fins al diumenge 12 d’agost.

Durant una setmana, els agents de l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil duplicaran els controls per a vigilar que els conductors compleixen els límits establits en les carreteres, especialment en els més de 140.000 km. de vies convencionals que hi ha a Espanya, carreteres que presenten un major risc viari i que registren 8 de cada 10 morts.

Com sol ser habitual en aquest tipus de campanyes, la DGT convida als ajuntaments a sumar-se a la mateixa de manera que també en les vies urbanes es realitze aqueixa conscienciació i es controle la velocitat.

PER QUÈ ANAR CONTRA L’EVIDÈNCIA?
L’OCDE en el seu últim informe “Velocitat i risc d’accident” analitza les experiències realitzades en deu països del món -entre ells Dinamarca, França, Noruega i Suècia- després de posar en marxa canvis en els límits de velocitat o implementar programes de vigilància per radars. En aquest estudi es constata que a major velocitat major nombre d’accidents i víctimes, mentre que un descens de la velocitat s’acompanya d’un descens de la sinistralitat.

A més, en l’informe confirma que el risc de defunció d’un vianant atropellat es multiplica per 5 quan la velocitat d’impacte passa de 30km/h a 50km/h i que en vies interurbanes, una reducció de la velocitat mitjana de 5km/h produeix un descens dels accidents mortals d’un 28%.

L’informe recomana reduir la velocitat de circulació per a disminuir els accidents i les víctimes i proposa un límit de 70 km/h en les carreteres sense mitjana de separació entre els dos sentits pel risc de xoc frontal; a 50 km/h en zones urbanes amb interseccions i risc elevat de col·lisions laterals i en àrees urbanes residencials, on els vehicles comparteixen espai amb els usuaris vulnerables.

A Espanya, en carreteres convencionals, entre 2013 i 2017, el percentatge de víctimes que moren s’ha incrementat un 12%. Aquest augment ha sigut del 35% en els accidents per eixida de via, accidents en els quals la velocitat inadequada és un dels factors concurrents d’aquests.

Segons es recull en l’estudi “El perquè dels radars: efectivitat dels radars com a mesura de control de velocitat, del Grup d’Investigació Facthum.lab de la Universitat de València “la velocitat excessiva redueix el temps de reacció, dificulta el control del vehicle i la rectificació de la trajectòria, augmenta l’agressivitat i l’estrés del conductor i altera el funcionament sensorial (disminuint el camp visual) i el fisiològic (augmentant el nivell de fatiga)”

A més, segons la Direcció General de Mobilitat i Transport de la Comissió Europea, la velocitat és un factor determinant en el 30% dels accidents mortals i l’excés de la mateixa augmenta tant el risc de patir accidents com la probabilitat de patir lesions de caràcter greu i fins i tot morir.

SISTEMES QUE AJUDEN
Els sistemes d’assistència a la conducció (ADAS) permeten reduir el risc d’accident, evitant o mitigant les conseqüències d’aquest. Segons l’estudi de la DGT “Informe i anàlisi sobre la influència dels sistemes d’ajuda a la conducció en la seguretat viària i la seua aplicació per a la classificació de vehicles” la implantació generalitzada d’aquests sistemes d’assistència en els vehicles nacionals reduiria la severitat dels accidents en un 57% i evitar una xifra de 51.000 sinistres i les seues conseqüències.

Molts dels ADAS disponibles en el mercat s’han agrupat en funció de les diferents tipologies de sinistre (col·lisió, atropellament, eixida de via…) i molts d’ells redueixen automàticament la velocitat del vehicle si detecten risc de col·lisió com els FCW (Alerta de col·lisió frontal); AEBS (frenat automàtic d’emergència); SLI (indicador de límit de velocitat) o ACC (control de creuer adaptatiu)