Dimarts passat 25 de setembre va tindre lloc la Junta de Primària del Departament de Salut d’Elda, en la qual entre unes altres, es van plantejar les estratègies a seguir  per a abordar de forma eficaç la campanya de vacunació de la grip d’enguany.

L’infermer de Salut Pública Alejandro Cremades, va compartir amb el grup de treball, format per caps de zona bàsica, coordinadors d’infermeria i l’equip directiu d’Atenció Primària del departament, informació rellevant i amb evidència científica.

Es va debatre sobre l’efectivitat i seguretat de la vacuna de la grip,  tant per a previndre la malaltia com per a disminuir les seues complicacions en persones pertanyents a  grups de risc i forma d’evitar casos greus.

La grip és una malaltia contagiosa amb un període d’incubació d’un a tres dies,  que es transmet fàcilment per via àrea o per contacte directe amb persones infectades. La recuperació sol produir-se en una setmana en el cas de persones sanes, no obstant això en persones de risc, la grip es pot complicar i provocar altres malalties més greus com a bronquitis i pneumònies que a vegades requereixen ingrés hospitalari, derivant fins i tot en la defunció del pacient, en els casos més greus.

Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) la grip causa epidèmies anuals produint  de 3 a 5 milions de casos greus a tot el món, i entre unes 250.000 i 500.000 morts cada any. Als països industrialitzats la majoria de morts associades a la grip corresponen a majors de 65 anys.

El nombre de persones afectades pot variar  entre el 5% i el 20% de la població general i arribar fins al 50% en persones que viuen en institucions tancades (per exemple, residències geriàtriques), o que cuiden d’altres en risc.

El risc de complicacions augmenta en xiquets menors de 6 mesos,  dones embarassades,  persones d’edat avançada, i  persones de totes les edats amb malalties cròniques o  el sistema immunitari de les quals estiga afeblit.

Per tot això es recomana iniciar la vacunació abans de l’aparició de casos, recomanant revacunar tots els anys, ja que el nivell d’anticossos disminueix amb el pas del temps.

La vacunació antigripal és la principal i més efectiva mesura de prevenció de la grip i les seues complicacions.

Si tens dubtes pregunta en el teu Centre de Salut, previndre és cosa de tots.