El vicerector de Qualitat i Innovació Educativa de la Universitat d’Alacant, Francisco José Torres Alfosea, ha inaugurat aquest matí el XVI Congrés de la Població a Espanya. En l’acte han participat José Antonio Larrosa Rocamora, director del Departament de Geografia Humana de la UA; Dolores Sánchez Aguilera, presidenta del Grup de població de l’Associació de Geògrafs Espanyols; Juan Francisco Mesa Sanz, degà de la Facultat de Lletres de la UA, i Antoni Such Botella, director general d’Administració Local de la Generalitat Valenciana.

Juan Francisco Mesa, degà de la Facultat de Lletres, ha advocat per la consulta a experts per a tractar aquest tema que és d’«absoluta actualitat». «Quantes vegades, en els mitjans de comunicació, escoltem que parlen tertulians i no es busquen experts?; ací podem distingir els mitjans», ha precisat. El degà lloava com a fruit de tota aquesta activitat investigadora, que és «el que saben fer els nostres grups d’investigació», la celebració de congressos com aquest.

La gravetat del problema de la despoblació, com es desprèn del «lobby» que s’acaba de formar en la reunió de barons regionals del PP i del PSOE, per a exigir una reforma de l’actual model de finançament autonòmic que beneficie més les arques dels seus governs regionals, o assumptes com la gentrificació o la migració justifiquen les paraules de Francisco José Torres. El vicerector ha defensat que són «els especialistes els que permeten tenir una visió integral, no els pseudoespecialistes», i ha advocat i defensat la posició relatada per Juan Mesa, i que els mitjans de comunicació consulten els especialistes.

José Antonio Larrosa Rocamora ha destacat que, malgrat ser un departament petit, està molt bé avingut i cohesionat, i la realització d’aquest congrés era l’«espina» que tenien clavada i ara se la trauen. Larrosa ha volgut esmentar el professor jubilat Vicente Gozálvez Pérez, catedràtic de Geografia Humana, amb qui estan en deute.

De manera espontània i en el transcurs de la inauguració, el professor Gozálvez, assegut entre el públic assistent, ha demanat la paraula per a intervenir. El catedràtic ha recordat la seua vocació per la geografia ja des de menut i la seua trajectòria acadèmica i professional, al llarg de la qual ha comptat amb un «equip extraordinari, dins de la UA i fora, com es demostra en el llibre homenatge, amb la participació de deu companys d’universitats espanyoles».

Per la seua banda, Antoni Such, després de donar algunes xifres, com són que la densitat poblacional a la Comunitat Valenciana és de 212 habitants per metre quadrat i que hi ha 143 municipis que estan per davall de 12 habitants per quilòmetre quadrat, ha confessat fins a quin punt és complicat incorporar en l’agenda política aquests temes, però «sí que estan apareixent en l’esfera política i pública, i cal intentar donar resposta al tema de les migracions, població, despoblació». No obstant això, ha reconegut la importància de parlar-ne, com a govern valencià. Such ha recordat que estan treballant en AVAD, l’Agència Valenciana Antidespoblament, amb propostes com el bus a casa, el manteniment de les escoles rurals encara que no hi haja cap xiquet, el tema del manteniment de les carreteres, el de la bretxa digital, amb la finalitat de mantenir la població. «Hem d’atendre les necessitats de 143 municipis que s’estan dessagnant.»

Al voltant de 150 comunicants i prop de setanta congressistes inscrits seran al Congrés «Respostes geodemogràfiques als canvis del model socioeconòmic» els dies 12, 13 i 14 de setembre en la UA i el MACA.