El pròxim dissabte 9 de novembre es lliurarà el VII Premi El Tempir en la categoria de Sud als professors del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, Vicent Beltran, (que viu a Monòver amb la seua família) i Carles Segura-Llopes, autors del llibre Els parlars valencians.

La Junta Directiva d’El Tempir “considera que se’ls atorga aquest reconeixement per diversos motius:

  • El llibre Els parlars valencians, a més d’haver esdevingut un autèntic best-seller en el camp de la descripció de les variants geogràfiques de la nostra llengua, és un llibre de referència obligada per a conéixer de manera molt exhaustiva la riquesa de la llengua catalana al País Valencià. Bona prova n’és l’acolliment magnífic que ha tingut a desenes de pobles i ciutats valencianes on s’ha presentat, perquè conjuga molt bé el vessant merament acadèmic amb el divulgatiu.
  • Els parlars valencians és la culminació de dècades de treball fet amb cura i passió, però també amb constància i dedicació, que explica molt bé les trajectòries científiques i rigoroses dels autors des que començaren ben jóvens a realitzar estudis dels parlars locals més pròxims als seus llocs de naixença: Vicent Beltran a Callosa d’en Sarrià i Carles Segura a Alacant.
  • Vicent Beltran i Carles Segura són part d’una fornada de nous professors que, durant la dècada dels 90, van rejovenir el Dept. de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant fins a convertir-lo actualment en un referent pedagògic, d’estudi i d’estima per la llengua, bon coneixedor de la realitat del sud, que en pren el pols constantment i s’hi adapta mitjançant la cerca de solucions imaginatives als problemes acadèmics, universitaris o no, i sociolingüístics existents.
  • Entenem que els autors mitjançant aquest llibre han contribuït fermament a l’autoestima individual i col·lectiva com a poble pel simple fet que aquesta obra revalora totes i cadascuna de les tonalitats dialectals del valencià d’un extrem a l’altre del país, de manera que cada valencianoparlant puga veure’s reflectit en la dignitat del mot, variant fonètica, gir o expressió local o comarcal que fa servir i que aquest manual recull amorosidament”.

I és que, els Premis El Tempir s’han convertit en la gala dels premis del sud després de set anys de convocatòria.

Pretenen ressaltar les trajectòries públiques i privades d’aquelles persones o institucions que han optat per desenvolupar “una tasca inclusiva i propositiva a fi de cohesionar lingüísticament i territorialment el nostre país en tres àmbits geogràfics ben diferents: Elx, el migjorn valencià i el País Valencià”, com destaquen des del Tempi.

Així, la nit del lliurament dels premis “converteixen els guardonats en autèntics referents a seguir per a totes les persones i sectors socials que creuen en un altre model possible de país des d’un punt de vista econòmic, social, mediambiental, lingüístic i cultural”. 

Cal destacar que Vicent Beltran i Carles Segura van presentar Els parlars valencians a Monòver, l’1 de desembre de 2017, amb una gran afluència de públic i una presentació amena i instructiva.

Notícies relacionades: