La conscienciació i la cura del Medi Ambient són pilars fonamentals per a l’actual època en la qual vivim.

Passejant pel nostre entorn natural més proper, com és el Riu Vinalopó al seu pas per Elda, la imatge que se’ns apareix a la vista és dessoladora.

I és que milers de tovalloles humides inunden el paisatge i tota la conca del riu Vinalopó. Unes tovalloles que tarden més de 500 anys en desaparèixer totalment, ja que no són biodegradables.

Les imatges parlen per sí soles i les tovalloles humides amaguen, pràcticament per complet, part de la vegatació de la zona.

Són l’enemic número un del sistema de clavegueres, ja que no es desfan en contacta amb l’aigua bruta, sinò que es forma una espècie de tapó enorme que colapsa clavegueres i depuradores de moltes ciutats, a banda de contaminar el medi ambient.

A més a més, aquestes tovalloles provoquen a Espanya un sobrecost d’entre 4 i 6 euros per persona a l’any, uns 230 milions d’euros anuals.

Milers de tovalloles humides a la conca del riu Vinalopó a Elda | Foto: La Teua Ràdio

 

Aquest producte està cada vegada més de moda i aquesta zona natural de la comarca del Vinalopó Mitjà es troba cada vegada més plena de tovalloles humides.

Cal conscienciar a la població de que aquest producte s’ha de llençar a la brossa, no a l’inodor, perquè ara per ara és una causa molt important de la contaminació dels rius i platges.

Però això no és tot. El riu Vinalopó presenta un estat lamentable, amb llaunes, plàstics, sacs, animals morts… Perquè l’impacte mediambiental no cal vore’l a la televisió nacional o internacional, està a cinc minuts de casa.

Per la seua banda, a Novelda són recurrents els embossaments al sistema de clavegueres cada setmana a causa de llençar aquest producte al retret, la qual cosa provoca obstruccions, filtracions i males olors, com van explicar des de l’Ajuntament fa uns dies.

I és que Novelda recull un total de huit tones de tovalloletes del clavegueram que, sumades a les quals arriben a la depuradora, es tradueixen en un problema econòmic, de salut i de medi ambient pel qual, des de Cicle Hídric, s’apel·la a la responsabilitat ciutadana per a un ús correcte del sanejament i es recorda que les tovalloletes d’un sol ús han de dipositar-se en les papereres.

Per què són tan contaminants aquestes tovalloles?

Les tovalloles humides són molt pràctiques per a netejar als xiquets quan els canviem els bolquers i també per a netejar les mans quan no tenim aigua, però els danys ambientals que ocasionen són greus i desconegudes per a moltes persones.

Els rius i mars de tot el món tenen aquests productes d’higiene a les seues aigües causant un important problema ambiental, així com problemes a les tuberies, a les depuradores d’aigua i a les plantes de tractament de residus.

És aquest un producte que no es desintegra amb facilitat, com sí ocorre amb el papaer higiènic, per la qual cosa no s’hauria de llançar a l’inodor, sinò a la paperera directament, encara que també és difícil de reciclar, però millor que acabe a l’abocament de residus i no a la mar.

Les tovalloles són molt resistents i duraderes i estan dissenyades per a que no es desfacen fàcilment, per la qual cosa sempre acaben al mar i, en els últims anys, apareixen fins i tot a les platges.

Fotos: La Teua Ràdio.

Situació actual d’Emergència Climàtica del Planeta

El Planeta es troba en una situació difícil com a conseqüència de les pràctiques danyines que els humans han estat duent a terme durant molts anys.

Caldrà canviar els patrons de consum i de comportament per tal d’aconseguir una transformació en un model d’economia verda i circular.

Galeria fotogràfica de l’estat del Riu Vinalopó al seu pas per Elda | LTR: