Kulturvitaminer post serie

A l’Est del Paradís, o l’esprit dels vells cinemes

Øst for Paradis. Foto: PR-foto / Øst for Paradis
El cinema d’art d’Aarhus, A L’Est del Paradís, que té, més de 40 anys…

A l’Est del Paradís (Øst for Paradis), es projecten pel·lícules seleccionades, de manera molt personal, que provenen de tot el món, a les seves sales “atmosfèriques”. El cinema està especialitzat en petites i glorioses joies de pel·lícules que mereixen un públic més gran, i si el protagonista parla finès, turc, “espanyol”… o anglès és irrellevant, sempre que la pel·lícula sigui de primer nivell.

El cinema diferent: A l’Est del Paradís(Øst for Paradis)

La Façana de l’Øst for Paradis, al carrer Paradís (Århus)
Foto: PR-foto / Øst for Paradis
Aquí, no es tracta, només, de veure la pel·lícula, sinó de adaptar experiències noves específicament per al públic (l’espectador de cinema). Pot ser sorprenent venir a l’Øst for Paradis. Per exemple, es pot gaudir del brunch dels diumenges amb “films” clàssics: brunch i cine; o, assistir a esdeveniments principals com presentacions o estrenes (premiere), que sempre inclouen begudes (vi o cervesa) i, una mena de celebració, organitzada per l’ocasió; també, podeu celebrar la vostra festa particular al Paradís.

A més a més, la cafeteria del cinema serveix especialitats de cafè (tant en voga!) i, vi i cerveses de renom; tot això, envoltat, d’una atmosfera especial, que emana de la decoració, a les diferents estances i habitacions.

Vestíbul, del pis inferior
L’Øst for Paradis, ha tingut una història plena de “dramatúrgia”, on la por i el repte per la supervivència es van convertir en accions públiques populars i, d’on va resultar, una comunitat molt especial. Amb una mateixa família, al capdavant, des de la seva inauguració, el cinema, va celebrar els seus primers 40 anys d’aniversari, el passat 2018, amb un nou concepte de streaming.

L’Øst for Paradis, hi és situat a un racó fosc de Paradisgade, un carrer notori, perquè va ser un carrer, al mig del barri llatí de la ciutat, amb putes i carteristes (ja fa uns anys!)… encara es troba, una petita reminiscència, d’aquell ambient amsterdamdí; ja que, just al costat de la entrada del cinema, hi ha un Sex-shop.
 Una de les antesales (vestíbul), a dins del cinema

El cinema amb més pedigrí de la ciutat d’Århus, L’Øst for Paradis, presenta, des del 1978, un excel·lent art cinematogràfic. El lloc ha estat i és conegut per la seva atmosfera, tan especial, per la seva cafeteria de cinema, poc convencional, i les seves pel·lícules  distinctives.

L’equip del vell cinema, sempre, ha insistit que les crispetes de blat de moro (roses!), no pertanyen al seu cinema i, per tant, han acollit molts esdeveniments especials i experiències de cinema diferents. El cinema, l’Øst for Paradis, per exemple, organitza cada setmana: els diumenges al Paradís, on hi ha brunch i cinema, i també: el Franske Film Mandag (els dilluns dedicats al cinema francès) amb tot tipus de joies d’aquest conegut cinema, apte per a francòfils.

Vestíbul, al primer pis, del cinema Øst for Paradis
Foto: PR-foto / Øst for Paradis

 

Per a seguir llegint aquest interessant post punxeu ací.

Per a consultar la resta del Blog, punxeu ací.