The art of hygge

Hygge, at hygge


Hygge
és un concepte que està de moda. Hygge (at hygge), és una part fonamental de la cultura danesa i una gran part de la vida quotidiana de l’individu.Hygge és un fenomen danès pronunciat «juge». Moltes famílies daneses construeixen el seu temps de qualitat al voltant del concepte hygge, que pot consistir en diverses coses: És una paraula que tots els danesos saben què significa.

La paraula hygge descriu un sentiment càlid, còmode i segur, que és una cosa que els danesos pensen és important per poder experimentar la vida. El sentiment hygge, és fonamental per sentir-te còmode dins la societat i, poder gaudir-ne de la gent que t’envolta.

Hygge, pot ser un estat d’ànim, un sentiment, però, també, potser una cosa concreta. Per als danesos, la comoditat deu sentir-se en totes les coses i projectes en que un s’embarca. Hygge, és per exemple, passar temps amb la gent que més ens preocupa, però, també, pots gaudir d’un moment hygge, quan estas assegut, soles o acompanyat, a casa sota una suau i càlida manta. El hygge, el pots trobar tant a fora com a l’interior de tu mateix. Hygge és el que fas. Els danesos diuen que un és, o deuria de ser, el seu propi generador de hygge.

The hygge manifesto

 

Hygge, seria com arribar a un estat emocional, on el sentiment d’una comoditat absolutament sorprenent, excepcional, emocionalment amable s’alcançara, una especie de Nirvana escandinau! Un sentiment que no es pot expressar d’una altra manera: Intimitat. Hygge, és una paraula que tots els danesos saben què significa. La paraula hygge descriu un sentiment càlid, còmode i segur, que és una cosa que els danesos pensen és important per poder experimentar. Per sentir-te còmode a la societat i, gaudir d’altres éssers humans.

La paraula hygge (at hygge), significa una forma especial d’estar-hi junts. Depèn de qui ets, on ets i què estàs fent. El que veiem a la pràctica com acollidor o hyggeligt, pot ser molt diferent de persona a persona. Alguns diran que poden gaudir d’ells mateixos, però acollidor o hygge sovint està relacionat amb la relació informal amb familiars i amics. Normalment es durà a terme a casa o en altres formes d’espai íntim. Un exemple seria: Quan gaudim del menjar o d’un bon vi. En general, les expressions acollidores, com Hygge, s’utilitzen quan som en contacte amb els simples plaers de la vida. No necessàriament es requereix moltes coses per crear un bon hygge o moment acollidor, per exemple: només, unes poques espelmes o un soparet de divendres poden marcar la diferència.

“Hygge”, “acollidor” i “lagom” són gairebé paraules no translacionals. Segons un investigador de llengua danesa, aquestes paraules són “paraules o claus culturals”. (Foto: Shutterstock)

 

Hygge son les coses que fem junts. Quan els danesos es diverteixen, en general, sol ser quan tenen quelcom a la boca. Es diverteixen amb bon menjar i beguda. Estem passant un bon moment i ens queda molt temps. En ocasions festives, canten belles cançons escrites per ells mateixos, una mena de cançons casolanes, es el únic lloc, on ells escriuen les cançons per a celebrar, per exemple, aniversaris i on canten i descriuen a les persones presents o esdeveniments conjunts, amb els protagonistes del esdeveniment.

Un altre moment hygge, seria quan, després del sopar, se serveixen cafè amb un tros de pastís o una taula de cafè Søderjysk.

Ara podem jugar cartes o divertir-mos. Hem de valorar aquesta “especialitat danesa” i, gaudir-ne junts!(comentari d’un danés)

Típica taula de cafè, a l’estil Søderjysk https://www.royalcopenhagen.com/

La idea de la comoditat reflecteix alguns valors més amplis en la societat danesa. Per exemple, hi és relacionat amb “lo” acollidor i està, també, estretament relacionat amb les percepcions d’igualtat. En temps agradables, la desigualtat, les diferències de poder o els desacords no han de ser massa clars. El significat de la comoditat a Dinamarca probablement està relacionat amb el clima danès, on els mesos freds, foscos i humits requereixen relacions de tot tipus, a dins.

Podeu seguir llegint aquest interessant post punxant ací.

Podeu consultar el seu blog ací.