Scandinavian Design: The Designers You Need to Know
 
101 mobles icònics danesos
El disseny escandinau va captar el cor i la mirada dels amants de la decoració de tot el món, molt abans, que IKEA entrés a les nostres cases. Els països nòrdics sempre han tingut una forta sensació d’estil i estimació per l’estètica; però, va ser als anys 50 que molts dissenyadors escandinaus es van donar a conèixer, per si mateixos, a escala internacional.

Baker sofa, 1951 (Finn Juhl)
L’estimació d’aquests dissenyadors per les línies netes, les textures orgàniques i les siluetes simples van fer onatge en el panorama del disseny del segle XX; tant que, molts dissenys escènics del “mig segle” encara són molt populars a les cases actuals. De fet, els dissenys escandinaus són alguns dels dissenys de mobles més cobejats i fàcilment reconeguts arreu del món.

Kaare Klint (Dinamarca, 1888–1954)

Safaristol (la Cadira-Safari) Kaare Klint 
En Kaare Klint es.wikipedia.org/wiki/Kaare_Klint, és àmpliament conegut com el pare del disseny modern dels mobles danesos. El fill d’un arquitecte es va submergir al món del disseny des del primer moment, dissenyant el seu primer moble a l’edat de 26 anys. Al llarg de la seva prolífica carrera, va donar forma a molts altres dissenyadors danesos, com en Børge Mogensen i en Jens Risom  en.wikipedia.org/wiki/Jens_Risom.
Treball més conegut: La Cadira Safari

Poul Henningsen (Dinamarca, 1894–1967)

PH- 5 lampe (Poul Henningsen)
En Poul Henningsen es.wikipedia.org/wiki/Poul_Henningsen, va assolir l’estatus d’icona internacional amb una sèrie de lluminaris als anys 20, quan la bombeta elèctrica, encara, es considerava una nova tecnologia. La làmpada PH, la làmpada de carxofa i la llum de bola de neu, encara es fabriquen gairebé un segle després. Obra més coneguda: la làmpada de carxofa

PH-Artichoke lamp (la làmpada carxofa)

Josef Frank (Suècia, 1885–1967)

Josef Frank tèxtils
L’arquitecte austríac, en Josef Frank  es.wikipedia.org/wiki/Josef_Frank, va adoptar la ciutadania sueca als anys 30. És conegut pels seus dissenys de teixits colorits per a l’empresa sueca: Svenskt Tenn svenskttenn.se. Els seus teixits són encara molt cobejats (codiciados); decorant nombroses cases i hotels, entre els quals destaca The Maidstone, a East Hampton themaidstone.com, a Nova York, que presenta molts dels seus teixits i fons de pantalla.
Obra més coneguda: els seus teixits icònics
Linen 315, Hawai- White

Arne Jacobsen (Dinamarca, 1902–1971)

L’arquitecte Arne Jacobsen  ca.wikipedia.org/wiki/Arne_Jacobsen,va ser un dels dissenyadors modernistes escandinaus més prolífics de la seva època; va vendre milions de la seva cadira de formigó contraplacat. Va estar influenciat per en Mies van der Rohe  ca.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Mies_van_der_Rohe i en Charles i Ray Eames eamesoffice.com, i molts dels seus dissenys i il·luminació de cadires encara es venen avui.
Treball més conegut: La cadira dels ous i la cadira del cigne

La Cadira Ou i la Cadira Cigne (Arne Jacobsen)

Finn Juhl (Dinamarca, 1912–1989)

Finn Juhls hus. Foto: Anders Sune Berg
En Finn Juhl en.wikipedia.org/wiki/Finn_Juhl, és un dels dissenaydors, que va introduir el disseny danès a Amèrica. Va fer el seu debut nord-americà al MoMA de Nova York, el 1951. Les icòniques formes sensuals dels seus dissenys, li han valgut molts premis, alguns postmortem: El seu sofà Baker va guanyar la millor reedició en els Wallpaper Design Awards, el 2010. La seva casa (a la foto de dalt) ha segut ser convertida, en un museu, que es pot visitar a prop de Copenhagen.

Treball més conegut: la Cadira del Capità

Finn Juhl: “Chieftain Chair” (1949-50). Un dels models originals, d’aquesta cadira, va ser venut per 150.000 €, en una subhasta

 

 

Si voleu seguir llegint aquest interessant post, punxeu ací.

Si voleu consultar la resta del blog, punxeu ací.