LiteratureXchange 2019. Aarhus

Aquests dies he estat acudint a alguns dels esdeveniments literaris que han format part del LiteratureXchange, un festival internacional de literatura, que s’ha estat celebrant, a la ciutat d’Aarhus, per segona vegada, des del 13 al 23 de Juny, d’aquest 2019.

El programa ha constat d’uns, aproximadament,150 esdeveniments, des de literatura als espais urbans, fins a sopars de literatura temàtica, a més de lectures i debats tradicionals.

El LiteratureXchange, ha presentat noms d’autor estrangers i danesos; converses entre investigadors i autors sobre temes internacionals i, diverses activitats no tradicionals, que han aconseguit impregnar tota la ciutat de literatura.

El festival ha activat la ciutat d’Aarhus desplegant-se per l’espai urbà, als grans escenaris de la ciutat: als cafès, a les institucions culturals, com la biblioteca Dokk1, a Godsbanen godsbanen.dk, i a diverses esglésies del centre de la ciutat.

Visió literària

litteratursiden.dk/index.php/temaer/international-litteratur-i-aarhus

El LiteratureXchange és un festival de literatura internacional que pretén manifestar la ciutat d’Aarhus com una ciutat literària important i innovadora.

El LiteratureXchange fa que el món sigui més petit i la perspectiva sigui més gran. El festival treballa en la intersecció entre la investigació i la literatura, entre els grans noms internacionals i la implicació local i, entre esdeveniments de creació de debats i iniciatives sorprenents, a dins del paisatge urbà.

El festival és un esdeveniment rellevant, que involucra als participants en els problemes actuals i crea entusiasme per la lectura.

Com s’aconsegueix això?:

• El festival dóna veu a escriptors, investigadors, mediadors, traductors i, per descomptat, als lectors internacionals i danesos.
• El festival juga amb la forma i presenta molt més que les converses i lectures tradicionals
• El festival s’estén per tota la ciutat i ofereix experiències literàries sorprenents i diferents a tota mena d’espais
• El festival col·labora amb totes les parts de la literatura
• Els festival es mou entre esdeveniments molt literaris (elitistes) i d’altres més populars

Perspectiva internacional

El LiteratureXchange explora com la literatura pot desafiar la comprensió de nosaltres mateixos i del món que ens envolta. Pot la  literatura moure’s arreu del món? Pot sacsejar la ment i posar-la en perspectiva?

El festival ofereix un marc de diàleg sobre el potencial de la literatura centrant-se en temes globals actuals; tot això, es discuteix en debats entre escriptors, investigadors i crítics danesos i internacionals.

Alguns dels autors convidats

Naja Marie Aidt. Foto: Mikkel Tjellesen

 

Naja Marie Aidt (Dinamarca)

La Naja Marie Aidt, nascuda el 1963, és una poeta i escriptora danesa, els seus escrits s’estenen, més enllà, de diferents gèneres. Va debutar el 1991 amb la col·lecció de poesia: “Mentre jo sigui jove”, i va seguir escrivint, entre altres coses, dues col·leccions més de poesia: “Una reunió difícil” (1992) i “El tercer paisatge” (1994); es van tornar a publicar el 1995 sota el nom de “Trilogy“. Junts, els poemes es poden llegir com una història coherent sobre com deixar la joventut i com situar-se a la vida adulta. La gran vida i la petita vida quotidiana són dos motius habituals en les obres de la Naja Marie Aidt. El 1993 es va publicar la seva col·lecció de contes “Vandmerkket” (Filigrana), formada per nou relats curts. El contingut i l’estil oscil·len entre el realisme i el surrealisme i, els seus contes, estan plens de simbolisme.

Naja Marie Aidt. Foto: Joey Anthon Jackson

 

El 2006 es va publicar la seva segona col·lecció de contes “Bavian”, que consta de 15 històries curtes. A “Bavian” les situacions quotidianes i modestes, que s’estableixen en totes les narratives, entren en desintegració ràpidament. La tranquil·litat de la vida quotidiana es trenca i tot es converteix en caos i, en aquest caos, els protagonistes intenten tornar a trobar l’estabilitat. La col·lecció va guanyar el Premi de la Crítica el 2007 i el Premi de Literatura del Consell Nòrdic el 2008.

El 2017 va escriure un llibre, molt personal i commovedor, sobre la pérdua del seu fill Carl (25 anys), en circumstàncies dramàtiques, desprès d’un estrany accident, ocorregut al llançar-se per la finestra d’un quart pis, en un estat psicòtic, provocat, per ingestió de setes al·lucinogenes; el llibre es titula: “Si la mort us ha pres alguna cosa, torneu-la”.

 

  • Poden seguir llegint aquest interessant post punxant ací.
  • Poden consultar la resta del blog punxant ací.