Moesgaard museum (Århus)

El dijous vaig visitar el museu Moesgaard (MOMU) (http://www.moesgaardmuseum.dk/), juntament, amb la meva amiga Hélène, atès que, la Connie, l’altra membre del club de ”noies” de certa edat, dels dijous, hi era a Copenhaguen, atenent, un curs relacionat amb la seva professió (dentista). La Connie, ens va proposar, a l’Hélène i a mi, acompanyar-la i, així, podríem visitar algun museu de la capital o, passar-hi el matí pel nostre compte, mentres ella, assitia al curset a Copenhaguen; al final vam dir-li: no gràcies, atès que, hi teníem que deixar Århus a les 5.45 de la matinada!, requisit indispensable per a que la Connie arribes al curset d’hora.

Århus es troba a tres hores de cotxe de la capital del país, Copenhaguen (Køvenhavn); també, hi ha un ferry (transbordador) https://www.molslinjen.dk/, que en un hora et deixa a la regió nord de Selàndia, situada a l’illa del mateix nom  (https://ca.wikipedia.org/wiki/Regi%C3%B3_de_Sel%C3%A0ndia) i, des de aquí, hi tens uns 125 km fins a la capital, per tant, molta gent, condueix directament per carretera, o agafa el tren, o l’avió des de l’aeroport d’Århus https://www.aar.dk/

En fi, que voleu que us digui, jo hi era gaudint del meu dia de descans a la feina i, això de matinar tant, no em va seduir gens!

Llavors l’Hélène i jo, vam pensar que quedar-nos a Århus, tampoc era un mal pla, donat, la quantitat de museus per visitar i, esdeveniments interessants que també ocorren per aquests indrets i, ja viatjarem a la capital del país en un altra ocasió que no hagem de matinar tant!

A les 12 del migdia vaig passar a replegar a l’Hélène, amb el meu petit utilitari sud-coreà i, vam creuar el centre de la ciutat fins arribar al camí del bosc, que ens aplega al Moesgaard museum (https://www.visitaarhus.dk/moesgaard-skov-gdk653296); pel camí al museu, vam decidir fer una paradeta per dinar (frokost), al Thors Mølle: lloc molt recomanable i relaxant (https://thorsmoelle.dk/). La carretera que et condueix al MOMU (Moesgård museum), hi és molt bucòlica i travessar-la, és una meravella.

   Thors Mølle restaurant

Una vegada, vam arriba-hi, al MOMU, vam visitar l’última exposició permanent, per cert, prou interessant:

A dins del museu, vam anar-hi a comprar les entrades, millor dit, l’Hélène, va comprar la seva entrada, atès que jo, com a guia turístic a Århus, tinc accés gratis a tots els museus de la ciutat (no me puc queixar!) i, acte seguit, vam entrar-hi: Ens vam dirigir a visitar la nova exposició permanent del Museu Moesgaard: “Fri os fra det onde“, que vol dir, en Català: “Lliura-nos del mal”, on el públic pot emprendre un viatge a través d’una cadena d’esdeveniments i històries que se centren en la gent a l’època medieval.

Aquesta exposició medieval és, la culminació d’una sèrie de quatre exposicions permanents que, s’exhibeixen al Moesgaard museum; emmarcades, dins dels temps antics i medievals: la primera hi és dedicada a l’Edat del Bronze, la segona a l’Edat del Ferro i la tercera, al interessant període dels Víkings.

Església Víkinga, situada davant del museu Moesgård

L’Edat Mitjana, no va ser, només, l’època fosca i ombria de la Pesta, el regicidi (l’assassinat o homicidi d’un monarca, el seu consort, un príncep hereu o un regent) i la guerra, sinó també, va ser una era de colors, visibilitat, celebracions i temptacions.

L’exposició medieval, al Moesgaard museum, tracta de Dinamarca en el període entre, aproximadament, des de l’any 1050 fins al 1536, quan el país es va obrir a la influència europea i, les ciutats van créixer com a centre de comerç i d’artesania, i, esglésies, monestirs i castells, es van construir. També va ser una època de grans crisis, incloent la Pesta Negra que va afectar el país el 1350 i va significar que, més o menys, cada tercer habitant morís. L’Edat Mitjana també va estar marcada per les guerres civils i els temps sense governants forts, on els castells van ser saquejats i molts dels seus habitants (personal, administradors i soldats) se protegien darrera les muralles i els fossats.

L’exposició medieval, pren la forma d’un viatge a través d’una cadena d’esdeveniments i històries, amb un enfocament particular en la gent, que, habitava Dinamarca, en aquella època. Una època amb el cristianisme i l’església com a exemple de poder dominant i, com la monarquia i els terratinents, és a dir, els grans homes que se sentien afavorits, s’arrelaven en el poder i, per tant, al lloc més destacat de la societat, ja que, tan sols ells, es beneficiaven d’aquesta posició i beneficis socials; tot això, aconseguit, després de guanyar unes quantes batalles (lluites). Mentrestant, el 95% de la població medieval del país, tenia que guanyar-se, el “seu” pa, amb la suor del seu front. A la part inferior de la societat, es mantenia, doncs, un país en funcionament on la plebs, havia de llaurar la terra, arreplegar la collita i el gra i, fer les teules d’argila, per construir-hi els castells i l’esglésies.

Si voleu llegir més d’aquest interessant blog punxeu ací!  Recomanat!

Nordic Gir Blog