Eleccions generals daneses (5 de juny, 2019). L’energia política…

Eleccions Generals 2019, a Dinamarca
Després d’una prolongada i històrica campanya (caòtica?), l’antic ordre polític, ha tornat, amb força i confiança renovades, el passat dimecres 5 de juny, dia de la Constitució danesa.

Mentre que els partits del denominat: “bloc blau” (el centre-dreta) es van fondre, els partits del poder clàssic (el “bloc vermell” o, l’esquerra), que havien perdut el seu suport popular les passades eleccions (tot i que, els socialdemòcrates van ser el partit més votat el 2015, però una coalició de centre-dreta no els va permetre governar); aquest bloc d’esquerres, s’ha superat a si mateix, aquesta vegada, amb 31 mandats més que les passades eleccions.

Els votants, sembla ser, no li han donat, tanta importància, a la onada sobre la crítica a l’immigració extrema que es va donar el 2015; El Rasmus Paludan (extrema dreta) ha segut “destruït” pels danesos a les urnes, es a dir, demòcraticament; la “llum” que afirmava ser-hi, s’ha apagat de cop i esperem, per sempre! Per altra banda la Pernille Vermund (dreta pura) i el Kristian Thulesen Dahl (el Partit Popular Danès) han rebut, conjuntament, molt menys escons que a les eleccions passades. Els dos partits, probablement, podran trobar temps per a discutir els matisos de l’impotència de la dreta, en la política danesa.

Eleccions terratrémol?

El nou primer ministre, serà, molt probablement, la Mette Frederiksen (la líder dels socialdemòcrates danesos) després d’una pressió electoral tan poderosa de l’esquerra, que s’ha de tornar enrere en el temps, fins a 1971, per apreciar el superàvit actual.

La Mette Frederiksen, la lider del partit socialdemòcrata danés, i la candidata més votada el passat 5 de juny
Significativament, els pragmàtics, del partit SF (Socialistisk folkeparti) han superat, amb un mandat als revolucionaris del partit Endhedslisten. Tot això, vol dir que, l’amenaça més greu per a les ambicions de la, segurament, primer ministra, la Mette Frederiksen prové d’una esquerra radical, fortament reforçada, en aquestes darreres eleccions, que, pareix ser, ningú havia oblidat.

Pia Olsen Dyhr, la lider dels Socialistisk Folkeparti
sf.dk/politiker/pia-olsen-dyh
Definitivament, les eleccions d’aquest dimecres passat, a Dinamarca, han produit un gir polític cap a l’esquerra radical, de la que se’n parla i escriu molt aquests dies. Els partits del poder tradicionals han ressorgit i derrotat a les últimes “alienes” articulacions polítiques. En Hans Mortensen weekendavisen.dk/redaktionen/hans-mortensen explica, al weekendavisen (periòdic intel·lectual danés, del cap de setmana),  aquest canvi de sistema i el preu que la Mette Frederiksen ha de pagar per formar govern.

L’historiador Bo Lidegaard  en.wikipedia.org/wiki/Bo_Lidegaard, que coneix ben bé, la història de la socialdemocràcia danesa, creu que la Mette Frederiksen serà el primer ministre més professional i socialdemòcrata des dels temps del Jens Otto Krag (el ministre socialdemòcrata danés, més carismàtic, fins ara).

La marxa pel clima, ha jugat un paper definitiu en aquesta campanya electoral 
També ha de tractar-se el tema que ha omplit, i molt, la campanya electoral: El Clima. Però, què passa quan la política verda col·lisiona amb la política de benestar d’esquerres? Els que cobren salaris més baixos, no pagaran un preu desproporcionadament elevat per la, denominada, transició verda?

La “misèria” ideològica, representada al Folketing, aquesta passada legislatura, que s’ha concentrat, sobretot, en el partit que havia alterat seriosament, l’antic ordre (l’ordre socialdemòcrata) des de la seva creació el 1995: ElDansk folkeparti (el Partit Popular Danès). Aquest, s’ha vist reduït, dràsticament, amb una perdúa de 21 mandats, i la meitat de la seva influència, al parlament danès (el Folketing); resultats electorals, que confirmen, l’experiència desastrosa, obtinguda per els populars danesos, a les passades eleccions al Parlament Europeu, on el partit va perdre tres dels seus quatre mandats.

  • Poden seguir llegint aquest interessant post punxant ací.
  • Poden consultar la resta del blog punxant ací.