Madam (Christian Lemmerz)

Versió en bronze: anomenada Madam

A Pustervig Torv (plaça) tenim l’escultura “Adam Kadmon”, també coneguda com “Madam” de Christian Lemmerz (1997-98), titulada després del nom dels jueus per al primer ésser humà, i dissenyada a partir de la famosa i antiga estàtua de Hermes i Dionís infant de Praxíteles. La versió de Lemmerz és hermafrodita i transvestida, on una varietat versàtil de sexualitat, mitologia i identitat es transforma en una mentalitat de la diversitat humana.

És una crítica blasfema de la religió? Podria tenir altres interpretacions?

Adam Kadmon (versió esculpida en marbre de Carrara)

Detall de la deconstrucció de l’estàtua clàssica

Penis errant

La escultura és una còpia i una reinterpretació de l’original, que en si mateixa, és una característica clàssica. Però hi ha diferències clares que apareixen en la forma de substituir una sandàlia per una sabata de taló alt. El braç trencat de l’Hermes s’ha convertit en un ferida oberta, el sexe masculí desapareix i el artista li concedeix una vagina. El nen Dionís ha rebut una transformació facial, que recorda a un ancià i amb una ferida dolorida. No menys important, el tronc o punt de suport de l’Hermes convertit en un penis errant.

Les escultures de Lemmerz no es consideren com anti-clàssiques, perquè hi ha massa similituds sorprenents amb l’original grec. Però la barreja de cultures i normes i, una composició d’una expressió personal, en forma de fragments de diferents èpoques i cultures, elimina les escultures de la tradició clàssica i les trasllada a un estil anti-clàssic i postmodern (deconstrucció). Lemmerz és crític amb la religió a diversos nivells.

Hi ha dos versions d’aquesta interessant escultura, una de marbre de Carrara, anomenada: “Adam-Kadmon” (una figura mítica jueva) i, l’edició de bronze anomenada: “Madam”, que se podria interpretar com una versió hermafrodita cristiana, al mig del barri llatì a Århus.

Podeu seguir llegint aquest interessant post punxant ací.

Podeu consultar el seu blog ací.