“Boig per les Paraules” (XI) Vild med Ord.

Godsbanen godsbanen.dk (Århus), escenari del festival de literatura, 2019: “Boig per les Paraules”

El festival de literatura d’Århus

Literatura nòrdica

Durant l’onzè any consecutiu, els nombrosos voluntaris del festival literari: Vild med Ord (“Boig per les Paraules”) ens convidaren, a tots els aarhusians (desprès de més de 7 anys, vivint aquí, ja me vaig considerant, “una d’ells”…) i, als que s’hi trobaren a la ciutat d’Århus, aquest passat, i gelat, més de febrer, al festival de literatura (potser?) més acollidor de Dinamarca.

El Vild med Ord, a Aarhus, constitueix el marc, on durant dos dies, alguns personatges de la literatura que es cou, al país nòrdic, tindran una palestra per a debatre i, donar a conèixer, les seves obres i opinions del que està passant…literàriament parlant i socialment…

“Boig per les Paraules”

El passat divendres 22 i dissabte 23 de febrer. El festival: Vild med Ord (“Boig per les Paraules”) va “obrir les portes” amb el tema: Ny strøm (“Nova Corrent” o, millor traducció, seria: “Noves Corrents”) en quatre escenes; el festival, pren, cada any, el pols de la literatura danesa i propera.

“La nostra ambició és donar al públic experiències bibliogràfiques i, a Aarhus, el festival de literatura que mereix la ciutat. L’any passat vam decidir repensar el concepte de Vild med Ord, de manera que ara tinguem un fort enfocament local i regional, però, encara amb “finestres” per a observar, la literatura nacional” va declarar, l’Anja Tønning vildmedord.dk/bestyrelsen, presidenta del Vild med Ord. Podeu llegir molt més sobre el programa avildmedord.dk.

Noves Corrents (literàries)

Sota el tema “Noves corrents” (literàries), hi ha hagut “nous fluxos” de paraules i de literatura.

– Vam experimentar converses i debats sobre la ficció amb el canvi climàtic (cli-fi), com a punt central.

– Vam experimentar aspectes de la nova ona feminista i de la identitat de gènere.

– Vam participar en esdeveniments sobre les novel·les de gènere gràfiques i innovadores.

Autors i d’altres actors convidats, d’enguany

Divendres 22 de Febrer, 2019

CONEIXENT a l’ANNE-CATHRINE RIEBNITZSKY

L’Anne Cathrine Riebnitzsky. Foto: Les Kaner

L’Anne-Cathrine Riebnitzsky, nascuda el 1974, i educada, a l’Escola d’Autors i després com a oficial de la llengua. Va debutar el 2006 amb nombroses històries curtes eròtiques per a l’antologia “Kiss nr...” litteratursiden.dk/boeger/kys-nr

El 2013 va llançar “Maleïts descendents” (Forbandede yngel), que va rebre el premi: De Gyldne Laurbær, el 2014 en.wikipedia.org/wiki/De_Gyldne_Laurbær

A més de la ficció, la Riebnitzsky, també, ha publicat la biografia “La guerra de les dones” (Kvindernes krig), que és, un conte-relat, personal; la seva experiència com a oficial i assessora del Ministeri d’Afers Exteriors, es reflecteix, en diverses de les seves obres.

Més recentment, el 2018, va publicar la novel·la:  Smaragdsliberen (“Polidor de maragdes”, en català!), que ha
rebut excel·lents crítiques.

L’acte va tenir lloc, al Teater Katapult, Kl. 20.15 katapult.dk

Dissabte, 23 de febrer, 2019

CONEIXENT al MORTEN RAMSLAND

En Morten RamslandFoto: Martin Dam Kristensen

En Morten Ramsland va néixer el 1971 i, va debutar el 1993 amb la col·lecció de poemes: Når fuglene driver bort(“Quan les aus surten -volen- a la deriva”). En Ramsland, va públicar, la seva gran novel·la, una crònica familiar: “Hundehoved“, el 2005 i des de llavors ha publicat un gran nombre de novel·les i llibres infantils.

El denominador comú a les novel.les d’en Ramsland són: l’amor a la bona història, tant la que és propera a la veritat i la que està més relacionada amb les històries de robatori. Les seves obres sovint es relacionen amb el gènere del realisme màgic i estan escrites en un to satíric. Recentment, en Ramsland, ha publicat el “Gabinet lleuger” el 2018, que entre altres coses tracta de les relacions obertes i la sexualitat experimental.

L’acte va ser-hi a Remisen godsbanen.dk/lokaler-og-events/lokaler/remisen

L’únic

Al festival “Boig per les Paraules” (Vild med Ord), en Ramsland, va parlar, amb la Katrine Frøkjær Baunvig gyldendal.dk/forfattere/katrine-frøkjær-baunvig-f137136, que és la autora de: “Romanç” i el llibre: Den eneste ene (“L’únic”). Basant-se en el “Gabinet lleuger”, parlaren de relacions monogamés, poligàmia i amor.

Poden seguir llegint aquest interessant post ací.

Poden llegir el blog sencer ací.