Ibsen. Home i màscara. El pare del drama modern?

Kulturvitaminer posts serie


Henrik Ibsen, 1863-64 nasjonalbiblioteket Oslo. ca.wikipedia.org/wiki/Henrik_Ibsen
 
QUI VA SER en HENRIK IBSEN?
 
En Henrik Ibsen (1828-1906) va ser un dramaturg, poeta i lletrista noruec. Les seves peces segueixen sent interpretades a tot el món, com Shakespeare. “Vildanden“(L’ànec salvatge), “Et dukkehjem“(La casa de les nines) i “Hedda Gabler” es.wikipedia.org/wiki/Hedda_Gabler, es troben entre les obres més conegudes de l’Ibsen, que sovint se’l denomina com “el pare del drama modern”.

Ibsen caricatured by SNAPP for Vanity Fair, 1901

Infància a Skien

L’Ibsen va néixer a Skein ca.wikipedia.org/wiki/Skien, era fill d’un comerciant. Molts creuen que la seva infantesa i els seus entorns inspiraren, persones i esdeveniments que es troben als seus drames i a la seva poesia. L’Ibsen va néixer, a dins d’una família, pertanyent, a la classe alta de Skien, però les fallides econòmiques la van afectar.
A la meva infantesa, Skien, era una ciutat molt feliç i sociable, al contrari del que es convertiria després” – Ibsen sobre Skien.
Bona part de la infància de l’Ibsen, és incerta. Va fer espectacles de titelles, va pintar i dibuixar, i sembla ser, que va passar molt de temps sol.
Henrik Ibsen. Il·lustració: Axel Tallberg, 1901/Scanpix

 

Si vols seguir llegint aquest post tan interessant, punxa ací.

Per a consultar la resta del blog, punxa ací.