Art, a terres frontereres

Surrealisme femení, a Dinamarca

Festen, 1935 (Rita Kernn-Larsen
Quart dia (continuació…del post anterior…)
 
El quart dia, el vam dedicar, a visitar dos exposicions, la primera de pintura surrealista, i l’altra, d’art gràfic; tot això, va passar, desprès d’escoltar la conferència de l’Anja Kjølby hojskolebladet.dk/nyhedsarkiv/2017/sep/jeg-er-faktisk-frygtelig-genert, que ens va introduir en el interessant tema del dia: Surrealisme femení.

En primer lloc, vam visitar el museu d’art, a Tønder msj.dk, on vam poder gaudir, de la ciutat, i d’un dia solejat, abans d’entrar-hi al museu, on vam gaudir de l’exposició, dedicada a tres de les pintores surrealistes daneses més reconegudes.

Els surrealistes van intentar, basar-se en les teories de la psique d’en Sigmund Freud, alliberar el subconscient de la raó i deixar que el “disc dur” mental propi i la poesia arribessin a la superfície. El 1924, el moviment es va manifestar amb: El Manifest del surrealisme ca.wikipedia.org/wiki/Manifest_del_Surrealisme del poeta André Breton, que inspirà, tant a artistes visuals, com a poetes i cineastes.

Tema 1: Pintors surrealistes danesos

L’exposició s’anomena: Surrealisme femení, on la Franciska Clausen, la Rita Kernn-Larsen i l’Elsa Thoresen“expliquen”, visualment parlant, la història de tres dones que van ser pioneres del panorama artístic danès i internacional a les dècades de 1920, 1930 i 1940.
Absolut Avantgarde – Franciska Clausen 1921-31
En el seu apogeu, la Franciska Clausen (1899-1986), la Rita Kernn-Larsen (1904-1998) i l’Elsa Thoresen (1906-1994) van ser conegudes internacionalment com, altres, dels surrealistes danesos. Van exposar, tant a Dinamarca com a l’estranger, al costat, dels seus companys de sexe masculí. No obstant això, tenien una ubicació molt singular dins del gènere surrealista. El surrealisme era en si mateix rebel i transfronterer, però en les obres de les tres dones, també, es fa una rebel·lió contra els rols de gènere tradicionals de l’època.
Bjerke Petersen, 1937 (el marit de l’ElsaElsa Thorensen
Quan la producció surrealista, va disminuir, a principis dels anys quaranta, les obres surrealistes d’aquestes tres dones van quedar en gran mesura oblidades. Amb l’exposició: Surrealisme femení, tornen a aparèixer les tres dones i les deixen irradiar a través de diverses obres principals que mai no s’han exposat abans.

La pomme de la Normandie, 1934 (Rita Kernn-Larsen)
L’exposició ha estat creada en col·laboració amb la directora del Kunstforeningen i en Johan Zimsen Kristiansen, comissari de la presentació de l’Elsa Thoresen a l’exposició.

Francisca Clausen (1899-1986)  es.wikipedia.org/wiki/Franciska_Clausen

Franciska Clausen: Opstilling med model, 1924. Kunstmuseet Brundlund Slot
Cap artista danès, ha tingut, un paper tan central en l’art avantguardista europeu dels anys vint com la Franciska Clausen (1899-1986). Com a jove viatja per Europa i visita els centres de poder artístics de Berlín i París. Aquí ella i artistes com Fernand Léger i Piet Mondrian ajuden a crear el constructivisme i el seu moviment artístic.

El museu d’art d’Aabenraa, treballa dur, per a difondre l’obra pictòrica de la Franciska Clausen, tot i que, encara no hi ha cap espai per a una exposició permanent. En els últimes dècades hi ha augmentat l’atenció dedicada a l’artista avantguardista que, recentment, ha estat reconeguda com una dels grans artistes femenines de Dinamarca.

Absolut avantgarde? Franciska Clausen 1921-1931
Åbenrå, es recorda, com quelcom fantàstic, el gener del 2012, quan la Katrine Kampe i el Morten la Cour, van acceptar les més de 2.500 obres que el fons familiar de la col·lecció Franciska Clausen havia decidit passar de Trapholt trapholt.dk al Castell Brundlund, situat, a la ciutat, on va néixer, la pintora surrealista.

El Brundlund Slot presta l’obra de la Clausen a altres museus, ara mateix, hi ha, tres obres seves, exposades, alStatens Kunstmuseum smk.dk, que pertanyent a Aabenraa visitaabenraa.dk/ln-int/south-jutland/aabenraa-and-border-district.

Poden seguir llegint aquest interessant artícle ací.
Per a consultar el blog punxen ací.