Cadires dissenyades pel Fritz Hansen
https://fritzhansen.com/da-dk/products/chairs

Escandinàvia és una zona del nord d’Europa formada per diversos estats, inclosos Dinamarca, Noruega i Suècia i, de vegades, les illes Daneses, així com Islàndia i Finlàndia. Té una entitat cultural i regional molt diferent de la resta d’Europa, i aquests països han aconseguit romandre en pau entre ells durant gairebé 200 anys, tot i, les diferències entre els diferents països.

Donada la limitada naturalesa dels recursos de matèries primeres disponibles per a la regió i el clima sever amb llargs mesos d’hivern, el món natural ha mantingut una influència significativa en el disseny escandinau, i l’enginy és una adaptació necessària per als pobles escandinaus.

Amb una llarga tradició d’artesania, sempre hi ha hagut una major apreciació del disseny en aquesta part del món. De fet, l’artesania va romandre en lloc durant molt més temps a Escandinàvia, en comparació amb la resta d’Europa occidental i Amèrica, donada l’arribada tardana de la industrialització cap a la regió. La industrialització a Escandinàvia no va començar fins al segle XX, en contrast amb la primera revolució industrial, que es va produir al Regne Unit a la fi del segle XVIII.

Revolució industrial a Escandinàvia a principis del segle XX

Durant els últims 200 anys, el disseny escandinau ha evolucionat i ara té una influència molt important en el disseny modern del mobiliari. El disseny danès també va sorgir com un destacat contribuent a la filosofia de disseny escandinau, amb molts dels dissenyadors més coneguts a partir de mitjans del segle XX originaris de Dinamarca.

El disseny danès es va desenvolupar originalment a mitjans del segle XX i va ser influenciat per l’escola alemanya Bauhaus (https://ca.wikipedia.org/wiki/Bauhaus). Basant-se en la tradició escandinava de l’artesania, la simplicitat i el funcionalisme https://ca.wikipedia.org/wiki/Funcionalisme_(arquitectura),  molts dissenyadors danesos van utilitzar noves tècniques de disseny industrial per formar una base per a la producció industrial dels seus dissenys.

L’establiment de l’Escola d’Arts i Oficis de la Reial Acadèmia Danesa d’Art el 1930 (https://en.wikipedia.org/wiki/Danmarks_Designskole), va tenir un paper important en el desenvolupament del disseny del moble al país, gràcies als ensenyaments de Kaare Klint https://es.wikipedia.org/wiki/Kaare_Klint i, Hans J. Wegner https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Wegner.

Folding armchair -Dolphin. Oak, cane, brass (Hans J. Wegner)

Interès escandinau en el disseny en temps moderns

Amb la reintroducció del disseny del segle XX a la cultura popular en els darrers anys, els dissenyadors del segle XX van començar a interessar-se pels dissenys de mobles dels dissenyadors que han estat reconeguts internacionalment.

El disseny modern escandinau del mig segle (https://en.wikipedia.org/wiki/Mid-century_modern), s’entén i relaciona generalment amb el mobiliari creat durant el període posterior a la Segona Guerra Mundial fins a finals dels 60. El moviment modern de mitjans del passat segle XX als EUA va estar fortament influït pel disseny brasiler i escandinau de l’època.

Els dissenys d’avantguarda dels dissenyadors danesos, com ara Arne Jacobsen (https://ca.wikipedia.org/wiki/Arne_Jacobsen), Børge Mogensen (https://www.fredericia.com/DesignerDetails/By-Designer-B%C3%B8rge-Mogensen.aspx?PID=65), Finn Juhl (https://en.wikipedia.org/wiki/Finn_Juhl) i, Poul Henningsen van definir aquest període, amb les seves obres exposades a Amèrica i Europa. Els dissenyadors nord-americans també van estar influenciats per els dissenyadors danesos, especialment Charles i Ray Eames, els dissenyadors de la famosa cadira de sala Eames (https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_and_Ray_Eames).

Podeu seguir llegint aquest apassionant post  ací.