Activisme polític de la mà de la literatura jove
Jonas Eika, el “polèmic” guanyador del Premi de Literatura del Consell Nòrdic 2019
Foto: Magnus Fröderberg

Pareix ser que els premis literaris, d’aquí i d’allà (véase, l’últim premi de narrativa espanyola 2019, la crisis del 2018 del Nobel de literatura…) i, ara la bizard sorpresa del discurs polític, del jove autor danés, en Jonas Eika, guanyador de l’últim premi literari del Consell Nòrdic o Nordic Council Prize (un dels premis literaris, que busca, sens dubte, apropar-se, a l’importància, que té o ha tingut el Nobel de literatura, aprofitant, la crisi d’aquest)  www.norden.org/en/literature-prize.

Portada del llibre: “Després del sol”, de l’escriptor i activista polític, en Jonas Eika 

Els premis literaris, a Europa (tant al nord com al sud), hi són, sembla ser, en ple procés de renovació i, no fan més que donar-hi sorpresses. Potser, ja tocava, una mica de polèmica de mà de la nova generació dels literats europeus!

Tant si en Jonas Eika és un autor, que hi ha vengut per a quedar-si (al terreny literari) o és una boira de fum, no se sap; però, que el seu discurs: “d’agraïment”, la nit de la entrega dels premis del Consell Nòrdic, el passat dia 29 d’octubre, estableix, sens dubte, un nou estàndard pel gènere i, augmenta, la capacitat dels autors literaris, d’encendre (provocar) un debat polític, molt necessari, per altra banda, no ho dubta ningú!

El polèmic discurs d’agraïment d’en Jonas Eika.
Foto: Henrik Montgomery/Ritzau Scanpix


En Jonas Eika ha guanyat el Premi de literatura nòrdica (premi atorgat, exclusivament, a autors, dels països nòrdics, amb la finalitat de promoure la literatura, que es crea, per aquestes glacials terres.

El Consell Nòrdic, l’ha dotat (al Jonas Eika) amb 350.000 corones daneses (uns 47.000 euros); i el jove autor (28 anys), ha aprofitat, l’ocasió, per donar a la primera ministra de Dinamarca, la Mette Frederiksen ca.wikipedia.org/wiki/Mette_Frederiksen, present a la gala (celebrada a Stockholm), una mica de “canya”, durant la entrega dels premis del Consell Nòrdic 2019.

Ha sigut, increïblement genial, fer servir el púlpit, per a l’activisme polític?, o s’ha convertit en una brisa superficial d’un autor jove que ha acabat fent el seu propi art, menys rellevant, què la polèmica suscitada?

Jessika Gedin en.wikipedia.org/wiki/Jessika_Gedin hosting the Nordic Council award ceremony

Estocolm (explicació dels fets) – L’ambient estava predeterminat per ser bo, alegre i fratern, com sempre, quan els països nòrdics, es reuneixen una vegada a l’any per a la sessió i els premis. Però aquest any, el bon ambient va ser “estampat” a trossos, primer per la Greta Thunberg  ca.wikipedia.org/wiki/Greta_Thunberg, que a través d’un emisari, va anunciar, que no estava interessada en rebre, el premi del medi-ambient del Consell Nòrdic (Nordisk Råd); perquè, el Clima, no necessita més premis i, perquè els polítics de Suècia, actuen, segons la Greta, com si tinguessen quatre terres per utilitzar. Va donar una mica de gas a la sala; però, també, hi va “provocar” alguns aplaudiments càlids, per par dels presents.

L’activista climàtica, mundialment coneguda, Greta Thunberg

Poc després, el Jonas Eika va signar, el premi de literatura, del Consell Nòrdic 2019, que va rebre, inesperadament, per la seva novel·la: Efter solen (Després del sol). La col·lecció de narracions breus ha “sorprès i engrescat al jurat amb la seva perspectiva global, el seu llenguatge sensual i potent i, la seva capacitat, de parlar davant dels reptes polítics contemporanis”, tal com es recull en la motivació, entre d’altres. I llavors les coses, a la sala, van anar malament. Tant de bo!

Jonas Eika, winner of Nordic Council litterature prize 2019

Amb túnica negra i solcada, amb arracades i un vernís rosat a les ungles, el jove destinatari del premi literari, se’n va sortir del seu lloc, passant per davant de la Helle Helle (l’altra candidata danesa al prestigiós premi literari), que li va donar un cop de felicitació,  a l’espatlla, a la Sala de Concerts d’Estocolm (Konserthuset i Stockholm).

Si vols seguir llegint aquest interessant post, punxa ací.
Si vols consultar la resta del blog, punxa ací.