L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) posa en marxa la campanya “El que sí cal saber” que té com a objectiu conscienciar als consumidors sobre la importància que té conéixer la composició nutricional dels aliments per la seua repercussió sobre la seua salut.

És aclaparadora l’evidència científica que relaciona el consum excessiu de greixos saturats, sal i sucre amb les malalties no transmissibles relacionades amb la dieta, mentre que la ingesta deficitària de fruites, verdures i cereals de gra sencer limita els seus efectes beneficiosos per a la salut. A Europa aquestes malalties no transmissibles (càncer, diabetis, malalties cardiovasculars) són les principals causes de mort.

A Espanya, segons les últimes dades de l’OMS, el 89% de les morts a Europa i el 81% a Espanya estan relacionades amb aquestes malalties. OCU creu que un major coneixement per part dels consumidors de la composició nutricional dels aliments i majors campanyes d’informació ajudarien a millorar la dieta real dels consumidors i proporcionarien un benefici directe a la seua salut. En aquest sentit, una enquesta d’OCU assenyala que el 86% dels espanyols es mostra partidari de reformular aliments perquè siguen més saludables i continguen menys sucre, menys grasses i que siguen de major qualitat. Un percentatge similar està d’acord amb imposar sancions als fabricants d’aliments o productes de salut que facen al·legacions sense un aval científic.

Per tot això OCU, vol traslladar als ciutadans la idea fonamental que “saber el que menges multiplica la teua salut”. Només amb una informació nutricional, suficient, adequada i veraç els ciutadans podran triar aliments saludables que beneficien a la seua salut, per tot això demana el suport dels consumidors a la seua campanya #loquesihayquesaber per a exigir a l’Administració:

• Una etiqueta nutricional frontal comuna (Nutriscore): amb una escala o semàfor de classificació que siga obligatòria en tots els aliments processats i envasats com a informació clara al consumidor i útil en el moment de la compra. Per a OCU el Nutriscore és un primer pas per a una millora progressiva d’aquesta informació nutricional en l’envàs dels aliments.

• Una millora de la qualitat nutricional dels aliments processats a través de la seua reformulació cap a una composició més sana.

• Campanyes de conscienciació sobre bons hàbits alimentaris i el foment del consum d’aliments saludables amb la finalitat de previndre l’obesitat i sobrepés, les malalties cardiovasculars i el càncer, que compensen el bombardeig publicitari de productes d’alimentació poc saludables.

Des d’OCU, demanem el suport dels consumidors per a exigir a les diferents administracions que siguen més ambiciosos en la lluita contra l’obesitat i el sobrepés. És necessari portar més lluny els acords de reformulació perquè l’adhesió per part de la indústria alimentària siga obligatòria i no voluntària com en l’actualitat, de manera que no es convertisca en una simple operació d’imatge, sinó en una aposta decidida per a proporcionar als consumidors aliments més saludables.