En estiu sol fer calor. Però, si a més a més, els experts anuncien una Onada de Calor saharià o extrema, com ha passat diverses ocasions, hi ha dues reaccions en la gent:

O bé no fan cas i argumenten que és normal que es estiu faça calor, o bé n’hi ha alguns que pensen que “serà la pitjor onada de calor de la història”.

El que sí és cert és que excepte una xicoteta minoria, la resta no se sol preocupar per les causes d’aquest episodi d’altes temperatures tan potent. També hi ha un percentatge important de la població que passa dels consells i recomanacions davant les temperatures extremes, i després passa el que passa.

Per què aquests episodis són qualificats com a onada de calor per l’AEMET abans de que es produexquen?

Normalment se sol esperar a comprovar els valors registrats per les estacions meteorològiques durant un episodi, però n’hi ha ocasions que queda patent que es compliran els requisits necessaris (superfície afectada, valors registrats i duració de l’episodi).

La darrera setmana de juny van caure nombrosos rècords, no solament a Espanya, també en moltes zones d’Europa.

Com diferenciem una Onada de calor de la Calor de l’estiu?

Cal saber diferenciar entre onada de calor i calor d’estiu. La calor d’estiu és aquell que no s’allunya massa de la mitjana, la qual cosa sol ser habitual (per exemple 35 °C a Còrdova és una cosa normal).

L’onada de calor és un període més o menys perllongat en el temps, excessivament càlid, que pot ser també molt humit, encara que és menys habitual, ja que el propi calor atmosfèric fa que la humetat es condense formant núvols, amb la qual cosa disminueix la calor atmosfèrica.

No hi ha una definició “oficial” de quants dies ha de durar una “onada de calor”, per la qual cosa és difícil precisar.

En Espanya se sol parlar d’onada de calor quan es registren temperatures extremadament altes (agafant com a referència el període 1971-2000) en, com a mínim, un 10% de les estacions meteorològiques del país durant almenys tres dies.

Però en realitat aquest valor pot variar molt depenent del país.

La gran majoria de les vegades es produeix en el període canicular, el qual sol donar-se en estiu. La canícula és el període més calorós de l’any, i transcorre entre el 15 de juliol i el 15 d’agost

Bebe mucha agua para combatir el calor

Per què aquests dies són els de més calor?
A mesura que avança l’estiu l’aigua de l’oceà, que sol refrescar l’ambient, i el sol, també es van calfant suficientment com per a donar inici a un període de molta calor. Pot ser més o menys intens, depenent de la zona on visquem.
Una de les pitjors onades de calor que s’ha viscut a Espanya es va registrar en 1994. Durant la darrera setmana de juny i la primera de juliol, sobretot en la zona mediterrània, les temperatures van ser molt elevades.
Així, en Múrcia van arribar als 47.2ºC, en Alacant als 41,4ºC, a l’igual que en Huelva, mentre que a Palma de Mallorca, per exemple, els termòmetres van arribar als 39.4ºC.
Consells per a passar les onades de calor de la millor manera possible

Durant una onada de calor, és important seguir aquests consells:

  • Mantenir-se hidratat.
  • Menjar aliments frescs.
  • Posar-se crema solar.
  • Evitar eixir durant les hores centrals del dia.
  • Protegir-se del sol amb roba, ulleres i gorres.

Les onades de calor són un fenòmen que poden donar-se cada any, i davant aquestes situacions, és fonamental protegir-se.