El pròxim dilluns, 10 d’agost, l’empresa d’arqueologia i paleontologia Drakkar Consultores S.L es desplaçarà fins al cementeri municipal de Monòver per a començar a treballar en les tasques d’exhumació dels afusellats pel franquisme que foren llançats a la fossa comú de l’antic cementeri civil.

És per això que els arqueòlegs encarregats dels treballs d’exhumació i identificació dels cossos es reuniran allí al llarg del matí del dilluns amb representats polítics i tècnics de l’Ajuntament, amb familiars dels represaliats i amb José Ignacio Pérez Rico, Director general de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. 

Júlia Tortosa, regidora de Memòria Històrica de Monòver ha confirmat a La Teua Ràdio que també acudirà a aquesta cita la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo.

Durant el matí de hui els treballadors municipals del Cementeri de Monòver «han començat les tasques  de neteja i preparació, com ara picar el ciment que hi ha just a la zona on s’ha d’excavar».

Així, «prepararan la zona on l’equip d’arqueòlegs ha de treballar a partir de dilluns».

A més a més, també es comptarà amb la presència de professionals de l’empresa audiovisual Checkout a qui la Regidoria de Memòria històrica ha encarregat la gravació d’un documental sobre el procés que permetrà finalment “donar-li digna sepultura aquestes víctimes i tancar així una vella ferida que els governs actuals tenim l’obligació de reparar”.

Els treballs s’allargaran previsiblement durant tot el mes d’agost. Des de l’Ajuntament, tot basant-se en estudis de la monovera Clara Serna, es creu que es podran recuperar 19 cossos de veïns de Mònover, el Pinós, Elda, Salines, Sax i Biar.

Des del Consistori es mostren molt satisfets “per poder contribuir a reparar la memòria de totes aquestes víctimes.

En aquest sentit la Regidora de Memòria Històrica de l’Ajuntament, Júlia Tortosa, ha subratllar que “serà un dia molt important per a Monòver ja que marca un abans i un després en les polítiques públiques del municipi. Amb aquesta acció, a més, el govern municipal demostra el seu compromís amb la justícia i la reparació de les víctimes”.

A més a més, l’alcalde de la localitat, Alejandro García Ferrer, ha volgut agrair a la Generalitat Valenciana el seu compromís amb Monòver per l’ajuda econòmica prestada ja que totes les despeses d’aquest procés les pagarà íntegrament el govern autonòmic.